Sep Vanmarcke: "Lopez is één van de renners die altijd onderschat worden"

  Sep Vanmarcke ziet Roglic het geel niet meer uit handen geven.

  Primoz Roglic heeft woensdag een uitstekende zaak gedaan tijdens de koninginnenrit en staat zodoende weer een stapje dichter bij zijn eerste Tour-zege. Ook in Vive le Vélo zagen de gebroeders Sep en Ken Vanmarcke en analiste Marijn de Vries nog maar weinig valkuilen voor de Sloveen van Jumbo-Visma. "Zonder ongelukken wint Roglic de Tour."

  "Pogacar is gekraakt, Roglic niet"

  57 seconden voorsprong op zijn dichtste belager Tadej Pogacar, 1'26" op de nummer 3 Miguel Angel Lopez: het verdict van de koninginnenrit lacht Roglic toe. Is de Tour nu ook beslist?

   

  "De Tour is natuurlijk pas beslist in Parijs", trapte Marijn de Vries een open deur in. "Ik denk niet dat de voorsprong van Roglic nu genoeg zekerheid biedt voor een Tour-overwinning. Er hoeft maar iets te gebeuren als een lekke band of een valpartij. Maar zonder ongelukken is het wellicht wel binnen voor Roglic."

   

  Ook Sep Vanmarcke ziet het niet meer foutlopen voor Roglic. "Hij heeft de mentale overwinning behaald. Hij was niet sterker dan Lopez, maar dat hoefde ook niet. Hij heeft zijn dichtste belager op achterstand kunnen zetten, ook al was het maar een paar seconden. Pogacar is gekraakt en Roglic niet."

   

  De strijd van man tegen man kon De Vries wel bekoren. "Het was geweldig om te zien. Het gat was uiteindelijk te groot voor Pogacar, maar ik vind het wel heel mooi hoe hij tot op het einde gestreden heeft. Roglic heeft het nu wel laten zien en een mentale tik gegeven aan Pogacar."

  "Lopez is al meer dan een vaste waarde"

  Miguel Angel Lopez won niet alleen de koninginnenrit, hij sprong in de stand ook naar de derde plaats. De 26-jarige Colombiaan kan zondag voor de derde keer als derde eindigen in een grote ronde. Twee jaar geleden lukte hem dat ook al in de Giro en de Vuelta.

   

  "Hij is één van de renners die altijd onderschat worden", zegt Sep Vanmarcke. "Hij was niet naar voren geschoven als kandidaat voor het podium, maar hij heeft het dik verdiend. Hij is nu op weg naar zijn derde podium in een grote ronde, dan is hij al meer dan een vaste waarde. Toch wordt hij soms nog vergeten in het lijstje favorieten."

   

  Maar een potentiële rondewinnaar ziet Ken Vanmarcke, ploegleider bij Education First, niet in Lopez. "Ik heb het gevoel dat hij iemand is zoals Rigoberto Uran die best vaak op het podium zal staan, maar ik vrees dat er altijd wel een iets betere tijdrijder zal tussen zitten."

   

  Lopez volgt in de stand op 1'26" van Roglic. Moet Astana nog iets proberen? "Als er één ploeg is die het durft, dan is het Astana wel", zegt Ken Vanmarcke. "Maar donderdag ligt de laatste zware klim op 32 kilometer van de finish, dus waar rijd je dan naartoe?

  "Ik denk ook dat iedereen vanaf nu voor zijn plaats in de top 10 zal vechten. Alles zal op slot gaan."

  Lopez is zoals Uran. Hij zal vaak op het podium staan, maar er zal altijd wel een betere tijdrijder zijn.

  "Van Aert staat 21e, terwijl hij al de hele Tour werkt"

  Wout van Aert moest op de Col de la Loze op 7 kilometer van de finish de rol lossen bij zijn kopman Primoz Roglic. “Rijkelijk vroeg”, klonk het op de Nederlandse televisie.

   

  Het ontlokte Paul Martens, ploegmaat van Van Aert bij Jumbo-Visma, een scherpe tweet en Van Aert deed er nog een schepje bovenop: “Ik was zelf ook wel teleurgesteld met mijn top 20-plek in de koninginnenrit van de Tour.”

   

  Ook in Vive le Vélo moesten ze ermee lachen. Dat Van Aert op weg is om in Parijs in de top 20 te eindigen wekt ook bij Sep Vanmarcke verbazing. “Hij staat nu 21e, terwijl hij al een hele Tour werkt en nog nooit in een vroege vlucht zat die vooruit bleef."

   

  "Bovendien liet hij het altijd lopen als zijn werk erop zat. Hij weegt ook 75 kilo, dat is ongeveer evenveel als ik. Renners zoals ik zitten normaal allemaal in de laatste gruppetto te harken om boven te komen.”

   

  Had Van Aert zich toch niet beter wat gespaard met het oog op de tijdrit naar La Planche des Belles Filles en de slotrit op de Champs-Élysées? "Er is voor de Tour beslist dat Wout alles ging doen om te helpen voor de gele trui."

   

  "Uiteindelijk heeft hij toch kansen gekregen en ze ook genomen. Hij heeft 2 ritten gewonnen en doet wonderbaarlijk werk. Het is nooit genoeg. De focus is nu op het geel en na Parijs kan hij aan het WK denken."

  Wout van Aert kan wel lachen met het Nederlandse tv-commentaar

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar