Genk weigert schikkingsvoorstel Bongonda: "Gevolgen rode kaart zijn al groot genoeg"

  Théo Bongonda baalt op Het Kiel na rode kaart.

  KRC Genk en Théo Bongonda gaan niet akkoord met de minnelijke schikking van het Bondsparket na de rode kaart tegen Beerschot. "Ik wilde me enkel bevrijden uit de greep van Frédéric Frans", verduidelijkte Bongonda aan het Disciplinair Comité. 

  Maandagavond tijdens de tweede helft van Beerschot-Genk kreeg Théo Bongonda een rode kaart. De flankaanvaller maakte een achterwaarts slaande beweging richting Frédéric Frans, die hem vasthield. De verdediger van Beerschot werd licht geraakt  aan zijn achterhoofd. 

   

  Het parket van de KBVB legde Genk en Bongonda gisteren een minnelijke schikking op na het voorval. Die bedraagt een schorsing van 4 dagen (waarvan 3 effectief) en een boete van 3.500 euro (3.000 effectief).

   

  De 24-jarige voetballer zou daardoor de thuiswedstrijden tegen KV Mechelen (20 september) en KV Oostende (28 september) missen en de verplaatsing naar Waasland-Beveren (3 oktober). Maar Genk en Bongonda hebben dat voorstel geweigerd.

  "Frans bevestigde dat ik hem niet geraakt heb"

  Deze ochtend verschenen clubadvocaat Jochem Martens en Bongonda digitaal voor het Disciplinair Comité.  Daar gaven ze hun versie van de feiten.

   

  "Bongonda wenste zich los te rukken uit de dominante greep van Frans en maakte daarom een achterwaartse torsiebeweging, waarbij het lichaam door een trekbeweging draait om zijn verticale as. Het was geen doelbewuste slag naar de tegenstrever", argumenteert Martens. 

   

  De Genk-winger contacteerde Frans en die zei niet geraakt te zijn: "Na de rode kaart ben ik me gaan verontschuldigen bij de ref en Frans heb ik gebeld. Die bevestigde dat ik hem niet geraakt heb. Ik was dan ook geschrokken van de strafmaat."

   

  Advocaat Martens vroeg om hoogstens een voorwaardelijke sanctie op te leggen aan Bongonda. "De gevolgen van de rode kaart zijn namelijk al groot genoeg. Beerschot kon nadien nog twee keer scoren en dat had ook een grote impact op de hele club KRC Genk." De 5-2 nederlaag leidde immers tot het ontslag van trainer Hannes Wolf.  

   

  In de loop van vandaag volgt de uitspraak van het Disciplinair Comité.