Monsterlijke Col de la Loze primeur in Tour: "Overdreven" vs. "Geweldig!"

In haar zoektocht naar hoger en spectaculairder is de organisatie van de Tour de France op een nieuwe klim in de Alpen gestoten: de Col de la Loze. Met percentages tot 24% belooft het een slijtageslag te worden. Maar is het niet van het goeie te veel?

De Col de la Loze is niet echt een unicum in de Tour, want in 1973 eindigde de rit al eens in Méribel. Maar toen eindigde de etappe al op 1.800 meter hoogte. Enkele jaren geleden herontdekte de organisatie de klim en besloot ze om de laatste kilometers onverharde weg - nota bene de steilste - te asfalteren.

 

Zoals wel vaker werd de nieuwe klim proefgedraaid in de Ronde van de Toekomst. De Australiër Alexander Evans won die dag en deed er meer dan 1 uur en 5 minuten over. De klim deed zijn moordende reputatie alle eer aan, al verliep de organisatie wel vlekkeloos.

 

In het peloton zijn de meningen over deze nieuwe klim verdeeld. "Ik vind het overdreven afzien", zegt Dries Devenyns. "Zeker na 2 weken Tour de France."

 

"De beklimming is vooral zwaar omdat je nooit in je ritme komt. Ik kan niet echt een andere col noemen waarmee ik hem durf te vergelijken. La Planche des Belles Filles is peanuts met deze klim."

 

"Ik verwacht grote verschillen, want op zo'n steile kilometer kun je makkelijk 40 seconden verliezen. Misschien zelfs een minuut bij een kleine inzinking. Ik kan begrijpen dat het voor het publiek en op tv leuk lijkt, maar niemand van betekenis zal voor die laatste 6 kilometer een "cartouche" verschieten."

De Jongh: "Schitterend wegdek, geen gevaar: een heel mooie koers"

Niet iedereen is de mening van Devenyns toegedaan. Allan Peiper, de ploegleider van Tadej Pogacar, is zelfs een grote fan. "Ik vind het geweldig, zo'n aankomst."

 

Ook Steven de Jongh, ploegleider van Richie Porte bij Trek, vindt het niet overdreven. "Je kunt achter elke etappe vraagtekens zetten. Ik denk dat het een heel mooie finish is."

 

"Ik heb de col verkend en het is een schitterend wegdek, zonder gevaar. Oké, het is steil, maar dat zie je in de Giro en Vuelta ook. Ik denk dat het een hele mooie koers wordt."

Roglic: "Een unieke klim, ik verwacht een aantrekkelijke koers"

En de hoofdrolspelers zelf? Hoe kijken Primoz Roglic en Tadej Pogacar naar dit slotstuk? "Het is een superzware col", trapt de gele trui een open deur in. "Ik kan me geen andere col voor de geest halen waarmee je hem kunt vergelijken. Het is een unieke klim. Ik verwacht zeker een aantrekkelijke koers."

 

Ook Pogacar verwacht dat het een zware dag wordt. "Ik verwacht een strijd tot de finish, met eerst aanvallen van de jongens uit de tweede lijn. Maar als ik goeie benen heb, zal het tussen Roglic en mij gaan."