Roglic vs. Pogacar: de min- en pluspunten van de Tour-favorieten afgewogen

  Met Primoz Roglic en Tadej Pogacar lijken nog 2 papabili over te blijven in de Tour de France. Pogacar is de jager, geletruidrager Roglic de prooi. Maar wie heeft nog welke troeven in handen?

  Primoz Roglic

  + pluspunten +

  • Betere ploeg: Het lijdt weinig twijfel dat Jumbo-Visma de sterkste ploeg is in deze Tour. Roglic heeft met Tom Dumoulin niet alleen een van de beste laatste mannen, maar met Van Aert, Kuss en Bennett ook nog voldoende volk om tempo te maken op de cols.

   

  • Meer ervaring (in grote rondes): Primoz Roglic mag dan een laatbloeier zijn, maar hij is wel al aan zijn 3e Tour de France bezig. In 2018 viel hij net naast het podium, maar vorig jaar haalde hij dat zowel in de Giro (3e) als in de Vuelta (1e) wel. Hij weet dus perfect hoe hij 3 weken moeten indelen.

   

  • Betere tijdrijder: Pogacar mag dan wel de laatste confrontatie op de tijdritfiets - het Sloveens kampioenschap - gewonnen hebben, daarvoor helde de weegschaal telkens duidelijk over naar Roglic. In de Vuelta vorig jaar smeerde Roglic Pogacar, weliswaar op een vlakker parcours, 1'29" aan. Dat was ook ongeveer het verschil een jaar eerder in de Ronde van Slovenië, al was Pogacar toen amper 19 jaar.

  - minpunten -

  • dalend vormpeil? Roglic is al sinds begin augustus, toen met de Ronde van de Ain, in topvorm. Er waren nog geen barstjes in zijn pantser zichtbaar, maar hij zou niet de eerste zijn die in de slotweek plots op zijn limieten botst.

   

  • moeizame 3e week: Roglic mag dan wel mooie adelbrieven kunnen voorleggen in zijn laatste grote rondes, zijn laatste week was telkens de minste van de drie. In 2018 won hij wel de koninginnenrit aan het einde, maar een dag later verloor hij in de tijdrit zijn podiumplaats aan Froome. Ook in de Giro vorig jaar deemsterde hij op het einde wat weg en werd hij in de eindstand nog gepasseerd door Nibali.

  Tadej Pogacar

  + pluspunten +

  • Mentaal voordeel: Met zijn ritzege in Orcières-Merlette en de waaierrit in Lavaur ging het Roglic in de eerste week voor de wind, maar zodra de echte cols eraan kwamen, moest hij zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot. Zowel in Laruns als op de Grand Colombier snoepte Pogacar Roglic de zege én de bonificaties af.

   

  • Winst in het Sloveens kampioenschap tijdrijden: Sportief mogen we er misschien niet al te veel belang aan hechten (de tijdrit was veel korter en niet echt vergelijkbaar qua parcours), maar de nationale titel zal Pogacar ongetwijfeld gesterkt hebben dat hij Roglic ook op de tijdritfiets de baas kan.

   UAE-ploegleider Allan Peiper: "Ik schat dat ze op hetzelfde niveau zitten qua vermogen in de tijdrit, maar 40 seconden is een grote afstand. Dat zie ik hem niet goedmaken in de tijdrit."

   

  • Top in 2e helft Vuelta: Tadej Pogacar debuteerde een jaar geleden in een grote ronde in de Vuelta. Na een voorzichtige start kwam hij in het 2e deel helemaal los. Uiteindelijk won hij nog 3 ritten, waaronder de laatste bergrit, en eindigde hij op het eindpodium. Dat voedt de theorie dat Pogacar ondanks zijn jonge leeftijd sterker lijkt te worden naarmate de ronde vordert.

  - minpunten -

  • mindere ploeg: het grootste minpunt voor Pogacar is zonder twijfel zijn ploeg. Terwijl Jumbo-Visma de ene topper na de andere kan oplijnen op de beklimmingen, raakt Pogacar steevast snel geïsoleerd. Of kunnen jongens als Polanc en De La Cruz boven zichzelf uitstijgen in de slotweek?

   "De ploeg is inderdaad een probleem", geeft ploegleider Allan Peiper toe. "Maar als de grote tenoren gaan, is het sowieso toch man tegen man."

   

  • debutant: Egan Bernal was vorig jaar 22 jaar, Pogacar zal amper 21 zijn als hij dit jaar zou winnen. Enkel Henri Cornet, in de oertijd van het wielrennen, was nog jonger toen hij eindwinnaar werd. Het is ook al bijna 40 jaar geleden, van Laurent Fignon in 1983, dat een debutant de Tour wist te winnen.

  Allan Peiper (UAE) over de kansen van Tadej Pogacar

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar