Peter Vandenbempt: "Had AA Gent naar de Bosuil gebeld, dan hadden ze alles geweten"

Laszlo Bölöni zong het amper 25 dagen uit in Gent.

AA Gent heeft Laszlo Bölöni maandagnamiddag even plots als kordaat de wacht aangezegd. Het tot mislukken gedoemde huwelijk spatte als een zeepbel uit elkaar na de 2-1-nederlaag in Eupen van vorige vrijdag. Voetbalcommentator Peter Vandenbempt stelt zich hardop vragen bij de vreemde aanpak van AA Gent.  

"Er doken steeds meer verhalen op over hoe fout het wel zat tussen de trainer en de spelersgroep, en voor een deel ook binnen de schoot van de club, maar dat AA Gent op dit moment zijn trainer ineens buiten de deur zou zetten had ik niet verwacht", zei Peter Vandenbempt maandag in De Tribune en Extra Time.


"Maar als je er even over nadenkt, begrijp ik het wel. Het onderstreept het enorme belang van de voorrondewedstrijd in de Champions League tegen Rapid Wien dinsdagavond. Het is "do or die". Als Gent zou verliezen en de Champions League-droom meteen vervliegt, is het pas echt crisis in Gent."

 

"Voorzitter Ivan De Witte is natuurlijk slim genoeg om te weten dat als hij mordicus zou vasthouden aan Laszlo Bölöni en de signalen bleef negeren, dat de kritiek van de fans nog veel harder zou zijn en dat hij daar zelf op zou worden afgerekend. Dat heeft hij natuurlijk niet zo graag."

 

"En: de situatie is nu anders. Ivan De Witte en manager Michel Louwagie zeggen: “De trainer moet buiten? Okay, dan zetten we hem aan de deur. Laat het nu maar eens zien tegen Rapid Wien.” De bal ligt nu dus in het kamp van de spelers."

Het ontslag onderstreept het enorme belang van de voorrondewedstrijd in de Champions League tegen Rapid Wien. De bal ligt nu in het kamp van de spelersgroep.

"Nu half uit de lucht vallen is niet correct"

"Ik hoorde Ivan De Witte maandag op de persconferentie zeggen dat hij nog nooit zo’n grote weerstand tegen een trainer had gevoeld binnen zijn spelersgroep. Dat is dan een nieuw inzicht van de voorbije dagen, want dat is precies wat Roman Jaremtsjoek na een overigens gewonnen match van AA Gent tegen KV Mechelen voor de interlandbreak al zei. Dat bleek dan toch redelijk gedragen binnen de spelersgroep."

 

"Ik weet dat Jaremtsjoek verplicht werd na die uitspraken zijn excuses aan te bieden voor de spelersgroep. Hij zei: “Dat is goed. Ik zal dat doen als blijkt dat wat ik heb gezegd niet gedragen wordt door de spelers.” Maar dat bleek natuurlijk niet het geval te zijn. Dus heeft hij dat geweigerd. Dus om nu halvelings uit de lucht te komen vallen, dat vind ik niet helemaal correct."

 

Hoe kan iemand als Ivan De Witte zich zo vergist hebben bij de aanstelling van Bölöni? Dat is de hamvraag.

 

Vandenbempt: "Het is een vraag die alleen Ivan De Witte zelf kan beantwoorden. Het kan niet zijn dat ze niet wisten hoe Böloni denkt over voetbal, dat zijn filosofie niet helemaal strookt met het DNA van AA Gent en dat hij op zijn wat gevorderde leeftijd wellicht niet meer zal veranderen."

 

"De verhalen die naar boven komen: niet te veel beelden bekijken, zelf heel vaak te laat komen op afspraken, de organisatie binnen de club op haar beloop laten, waardoor er nu een soort chaos heerst, en niet al te hard werken... Je kunt de telefoon nemen, even naar de Bosuil bellen en dan zouden ze dat allemaal geweten hebben. Het is dus vreemd dat AA Gent dit allemaal niet wist."

 

"Maar: Ivan De Witte is iemand die een soort match moet voelen met een
trainer, zoals hij die had met Hein Vanhaezebrouck en Michel Preud’homme."


"Anders dan die wat onbeschofte driftkikker langs de lijn of cynicus op de
persconferentie is Bölöni – zo laat ik me vertellen, want ik heb het zelf
jammer genoeg niet meegemaakt – een fijn man. Hij is een fijne causeur, beleerd en belezen. Je kunt met hem in het zuiden van Frankrijk met een goed glas wijn filosoferen over de grote levensvragen."

 

"En uiteraard is hij ook iemand die verhalen kan vertellen over voetbal. Hij heeft een geweldige carrière gehad als speler en ook wel als trainer natuurlijk. Dat je je dan laat inpakken, dat kan ik misschien nog een beetje volgen. Al is het dan verkeerd."

"Ook mea culpa voor ontslag van Jess Thorup?"

"De Witte en Louwagie hebben gisteren mea culpa geslagen op de persconferentie. Alleen stel ik me de vraag of je dat alleen voor de aanstelling van Bölöni moet doen, of ook voor het ontslag van Jess Thorup. Want ook dat hebben ze met al hun ervaring verschrikkelijk verkeerd ingeschat. Dat was al een paniekreactie."


"Dat ontslag heeft de spelersgroep en misschien wel de hele club op haar kop gezet en een soort onwerkbaar klimaat gecreëerd waarvoor ze de prijs betaald hebben in de competitie – dat kan misschien nog rechtgezet wordt als het snel keert – maar waarvoor ze de prijs dreigen te betalen in het nastreven van hun grote droom en die begint dinsdagavond tegen Rapid Wien."


Wim De Decker krijgt nu de verantwoordelijkheid om de scheve situatie recht te trekken. En dat dat snel moet gaan, is een understatement.

 

"De Decker is een vakman", weet Vandenbempt. "Hij heeft Antwerp naar de 1e klasse gebracht. Hij moest toen als T1 een beetje pijnlijk plaatsruimen voor Bölöni, omdat ze vonden dat hij nog niet rijp genoeg was voor het trainersvak. Maar De Decker heeft 3 jaar kunnen leren van Bölöni. Hopelijk heeft hij de goeie dingen geleerd en is hij de slechte vergeten, want hij moet met AA Gent iets helemaal anders doen dan onder Bölöni. Maar ik denk dat Wim De Decker daar zeker toe in staat is."


"En daarnaast is het van groot belang voor de psychologie van de spelers dat Peter Balette weer T2 wordt. Balette was een tijdje geleden weinig fraai opzijgeschoven. Hij kan spelers in korte termijn een goed gevoel geven en dat is nu broodnodig: ervoor zorgen dat deze groep aan elkaar hangt, een vertrouwensboost krijgt en dan wint van Rapid Wien. Dat hoeft niet noodzakelijk met 5-0 te zijn, zoals een belangrijk bestuurslid zei. 1-0 is genoeg."

"Zou nu makkelijk zijn om met ambities te lachen"

X-aantal weken geleden was Gent nog de grote uitdager van Club Brugge, nu bevindt de club zich in een diepe crisis. Het kan verkeren.

 

Vandenbempt: "Het is niet omdat iemand zijn ambities uitspreekt en dan - tijdelijk misschien - op zijn bek gaat, dat je hen daarvoor nu hard moet gaan aanpakken. Het zou nu heel makkelijk zijn om te zeggen: “Grote bek, hahaha.” Neen, dat klopt niet. We hebben in het voetbal te weinig mensen die dat soort ambities durven uit te spreken. Daar is niks verkeerds mee."

Peter Vandenbempt in De Tribune na 43'30":

"Het ontslag van Thorup kwam te vroeg":

Van der Elst: "Eerste fout was Peter Balette van het veld te halen"

Lees ook: