Maarten Vangramberen: "Als de schade morgenmiddag meevalt, dan halen we Parijs"

  Maarten Vangramberen stond ons te woord vanuit Grenoble.

  Op de tweede rustdag in de Tour schoof onze verslaggever Maarten Vangramberen aan in onze Facebook Live-sessie. Uiteraard kreeg ook hij vragen voorgeschoteld over de coronatesten in het peloton. "De renners zitten niet doodsbang op hun fietsen, maar ze zijn toch pas opgelucht als de testen negatief zijn."

  "Als er ploegen moeten vertrekken, kan de Tour in de problemen komen"

  Net als op de eerste rustdag worden er vandaag bij de renners coronatesten afgenomen. Pas morgen zullen de resultaten daarvan bekend zijn en zullen we dus weten of het verdere verloop van de Tour in het gedrang komt.

   

  "Als morgenmiddag de schade lijkt mee te vallen, dan halen we zeker Parijs", zegt Maarten Vangramberen vanuit Grenoble. "Het is natuurlijk afwachten wat die massa mensen bovenop de Peyresourde vorig weekend heeft opgeleverd."

   

  "Buiten is de kans op besmetting kleiner. Dokters zeggen ons ook dat de kans op besmetting veel kleiner is als je stil praat. Maar wat doe je dan als iemand op 20 centimeter van je neus aan het brullen is? Dan is er echt wel een kans dat iemand corona heeft opgelopen."

   

  "Dus als er morgen meer dan 3 gevallen in ploegen zouden zijn en er zouden teams moeten vertrekken, dan zou de Tour wel eens in de problemen kunnen komen."

   

  "Maar de ploegen doen natuurlijk ook zelf testen, om niet voor verrassingen te komen staan. Ze communiceren daar niet heel duidelijk over. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een ploeg als Jumbo-Visma, waar ze met alles bezig zijn en wetenschappelijk te werk gaan, ook al niet hier en daar testen doet om te zien of ze niet in de problemen komen. Op dit moment denk ik dat de kans dat de Tour Parijs haalt groter is dan dat het niet gebeurt."

  Wat doe je als iemand op 20 centimeter van je neus aan het brullen is? Dan is er echt wel een kans dat iemand corona heeft opgelopen.

  "Commissie zal beslissen of een ploeg de Tour moet verlaten"

  Voor de renners is het dus in spanning wachten op de resultaten van hun testen. Is er angst in het peloton? "Er is wel wat angst, maar dat valt ook wel mee", zegt Vangramberen.

   

  "Oliver Naesen verwoordt dat altijd heel goed. Die zegt: als je ziet dat wij hier zo snel rijden, dan kan het niet dat wij drager zijn van dat coronavirus, ook al is het asymptomatisch. Daar geloven ze niet in. Maar ze zijn ook allemaal heel opgelucht als ze een lijst krijgen waarop iedereen negatief getest heeft. Daar zit iedereen wel op te wachten."

   

  "Ook al voel je je topfit, dan kan er ook positief achter je naam staan. Dan begint de ellende, want dan moet je opnieuw getest worden om een vals positieve test uit te sluiten. De renners zitten zeker niet doodsbang op hun fietsen, maar ze zijn toch pas opgelucht als ze 100 procent zeker de bevestiging krijgen."

   

  Bovendien is het ook niet zo dat een ploeg meteen uit de Tour gezet zal worden als er meerdere positieve gevallen zijn. "Als er nu morgen 2 of meer dan 2 personeelsleden van een ploeg besmet zouden zijn, dan zal dat eerst behandeld worden door een commissie met de Franse gezondheidsautoriteiten, Tourorganisator ASO en de UCI. Die commissie gaat dan definitief beslissen of een ploeg de Tour moet verlaten."

   

  "Maar ik kan mij moeilijk voorstellen dat als er bij Jumbo-Visma toch 3 positieve gevallen zouden zijn, wat ik betwijfel, dat ze een ploeg met

  de gele trui en smaakmaker Van Aert uit de Tour zullen zetten."

  Ik kan mij moeilijk voorstellen dat ze een ploeg met de gele trui en smaakmaker Van Aert uit de Tour zullen zetten.

  "Als Brailsford een voetbaltrainer was, dan kreeg hij zijn ontslag"

  Ook het sportieve kwam natuurlijk nog eens aan bod tijdens onze Facebook Live. Egan Bernal zakte gisteren zwaar door het ijs op de Grand Colombier. "Iedereen vraagt zich nu af wat er rond gaat bij Team Ineos-Grenadiers. Als Dave Brailsford, de grote baas bij Ineos,  een voetbaltrainer was, dan kreeg hij zijn ontslag. "

   

  "Het zat goed fout bij Ineos door Froome en Thomas thuis te laten. Bradley Wiggins zei dat je die mannen toch nodig hebt om wat rust te brengen in het hoofd van Bernal."

   

  "Ik denk dat ze toch nog iets zullen proberen met Bernal. Ze zullen er alles aan doen om nog met hem te scoren om zijn mentale gemoedstoestand te verbeteren. Hij heeft gisteren toch wel een flinke tik gekregen. Zijn ploeg is ook in geen velden of wegen te vergelijken met de ploegen die alles het voorbije decennium aan flarden reden in de Tour."

  Herbekijk hier de Facebook Live met Maarten Vangramberen:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar