WK 2020: "Van Aert en Van Avermaet zijn kopman, maar de 1e steekt erbovenuit"

  0 / 0

  Bondscoach Rik Verbrugghe trekt met Wout van Aert en Greg Van Avermaet als kopmannen naar het WK in Imola op 27 september. Op een loodzwaar parcours gaan Tim Wellens, Tiesj Benoot, Loïc Vliegen en Pieter Serry mee als klimmers, Oliver Naesen en Jasper Stuyven zijn van de partij als "klassieke" helpers.

  Verbrugghe laat dus Dylan Teuns thuis. De man die ook al de Tour niet mocht rijden is reserve, net als Ben Hermans, Xandro Meurisse en Louis Vervaeke. 

  Wout van Aert en Victor Campenaerts zijn de mannen voor de tijdrit bij de profs, met Yves Lampaert als reserve als die voldoende in vorm is.

   

  De bondscoach begon zijn persconferentie met een beschrijving van het parcours: "Het is lastig met 5.000 meter hoogteverschil, vrij technisch en smalle wegen. Ik ben het gaan verkennen. Voor ons Belgen is het beter dan Martigny (het bergoord in Zwitserland, waar het door corona niet mocht doorgaan, red)."

   

  "We zullen wel top moeten zijn om mee te spelen. Ik ga er wel van uit dat de ploeg sterk genoeg is. Maar als we een Belgische wereldkampioen willen, zullen we een superdag nodig hebben. Het parcours is zowel voor Van Aert als Van Avermaet op de limiet."

   

  Van Aert en Van Avermaet zijn de uitgesproken kopmannen, "alhoewel iedereen wel weet dat er één bovenuit steekt", doelt Verbrugghe op Van Aert, die momenteel ijzersterk op dreef is in de Tour.

   

  "Daarnaast gaan er met Wellens, Benoot, Vliegen en Serry 4 klimmers mee. Met Naesen en Stuyven neem ik nog 2 klassieke coureurs mee die het grote werk zullen moeten opknappen voor die mannen."

  "Klimmen in de Tour is niet te vergelijken met klimmen op het WK"

  Na de namen ging Verbrugghe iets dieper op zijn selectie in. Eerst over Van Aert: "Je kunt wat hij bergop doet in de Tour niet vergelijken met het WK. In de Tour rijdt hij tempo op lange klimmen, voor hem is dat eigenlijk een lange tijdrit."

   

  "In Imola wordt het heel technisch, je moet je goed kunnen plaatsen, op het WK krijg je veel meer intensiteit in de beklimmingen dan in een algemene klim in de Tour. Dat is een beetje mijn bezorgdheid: pieken van 16 procent is niet niks."

   

  "Wout en Greg kunnen dat en ze weten ook van elkaar wat ze moeten doen. Dat is het belangrijkste.  Ik moet een team aan de start brengen, dat als een blok moet presteren. Het is misschien wel op de limiet, maar we moeten het wel proberen."

   

  Wat is de rol van Stuyven en Naesen op dit zware parcours? "Ik wil mijn plannen niet helemaal lossen, want iedereen luistert mee", liet Verbrugghe het achterste van zijn tong niet zien. "Maar iedereen kent zijn taak en gaat 100 procent akkoord om die zo uit te voeren. In welke rol ze functioneren zullen jullie de dag zelf wel zien. Maar de finale zal voor hen wel te lastig zijn."

   

  Wat waren de knelpunten van de selectieheer? "Het drukke programma van iedereen. Tour, BK, klassiekers, BinckBank Tour. Er zijn renners die neen gezegd hebben, maar ik heb dat perfect kunnen ondervangen met de huidige selectie."

   

  Van Aert zal het BK niet rijden: "Omdat hij na de Tour de tijdrit én de wegrit zal rijden op het WK. Van de rest bekijken we het na de Tour. Het BK kan perfect als intense training in de week voor het WK passen, maar dat zal van geval tot geval afhangen. Wie heeft er nog hard moeten werken op het eind van de Tour?"

   

  Hoe fris zullen van Aert en Van Avermaet nog uit een zware Tour komen? "Dat is een risico dat we moeten nemen. We hebben weinig keuze. Het is een heel druk programma voor iedereen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de sterke WK-mannen uit de Tour of de Tirreno zullen komen. De Tour gereden hebben voor dit WK is dit jaar zeker geen nadeel."

  Van Aert verricht beukwerk op de cols in de Tour.

  "Een goeie Teuns is er altijd bij, maar hij is niet op het vereiste niveau"

  In de selectie zitten geen Philippe Gilbert, die uit de Tour verdween meteen gebroken knieschijf, maar in Luxemburg de competitie al hervat, en geen Dylan Teuns. "Gilbert komt altijd in aanmerking voor een selectie. Ik heb met Gilbert gebeld, maar hij vindt het nog te vroeg om performant te kunnen zijn op het WK. Daarom heb ik hem ook niet bij de reserven gezet."

   

  Teuns was ontgoocheld om de Tour te missen, nu mist hij ook het WK. "Een goeie Teuns is er altijd bij, maar ik heb lang met hem gesproken. Hij is teleurgesteld dat hij er niet bij is, maar hij is niet op het niveau dat hij moet hebben. We hebben samen afgesproken dat het werk dat hij nog moet doen om klaar te zijn voor de klassiekers voorrang krijgt op een WK, waar hij misschien de rest van zijn seizoen hypothekeert."

  Marc Hirschi

  "Marc Hirschi is heel goed, net als Michael Woods"

  Wie ziet hij als belangrijkste WK-kanshebbers bij de tegenstand? "Hirschi is heel goed bezig, Frankrijk heeft Alaphilippe en Spanje en Italië hebben ook altijd kandidaten. Ik heb ook een hele goeie Michael Woods gezien in de Tirreno."

   

  "Op een parcours waar het niet makkelijk is om te controleren, zijn er kandidaten genoeg. Ik denk dat België niet in staat is om de koers in handen te nemen, aangezien de favorieten toch meer punchers en echte klimmers gaan zijn." 

  De favorieten zijn toch meer punchers en echte klimmers.

  Bondscoach vrouwen: "Altijd ambitie, anders moet je niet gaan"

  Voor het vrouwen-WK selecteerde Ludwig Willems Valerie Demey, Mieke Docx, Lone Meertens, Jesse Vandenbulcke, Julie Van de Velde en Fien Van Eynde. Ook Willems is ambitieus: "Ander moet je niet naar een WK gaan."

   

  "We hebben 2 sterke rensters die nu in de Giro Rosa zitten: Van de Velde en Meertens. Bergop kunnen ze toch wat betekenen, zij moeten ver kunnen geraken in de finale op het WK. Onze hoop is dat ze goed uit de Giro komen. Dat is afwachten."

   

  "Ze hebben evenwel al beslist om volledig op het WK te focussen, ze gaan zeker niet meer voor het klassement in de Giro gaan. Dat deed Julie vorig jaar wel nog, maar dat liep niet goed af op het WK. Ze miste de frisheid, die echt wel nodig is op een WK."

   

  Nederland leverde de laatste 3 wereldkampioenes met Blaak, Van der Breggen en Van Vleuten. "Zij zullen altijd de grote favorieten en blijven. Ze kunnen met elke renster wereldkampioen worden. Maar Elisa Longo Borghini rijdt ook sterk dit jaar."

   

  Lotte Kopecky is er niet bij. "Dat is haar keuze. Ik vind het persoonlijk jammer, maar ze wil haar najaar niet in het gedrang brengen. Zowel voor de mannen als voor de vrouwen is er nog een belangrijk najaar met alle klassieke wedstrijden. Lotte vond het WK-parcours te lastig voor haar om voor een resultaat te gaan."

  Bekijk nog eens de persconferentie van Verbrugghe en Willems

  De Belgische selecties op Twitter: