Van Den Spiegel: "Signalen dat na Diegem nog veldritten niet zullen plaatsvinden"

  Van der Poel en Van Aert in actie in Diegem.

  Met wielercolumniste Bieke Purnelle en CEO van Flanders Classics Tomas Van den Spiegel gaat het in onze podcast De Tribune uitgebreid over de Ronde van Frankrijk. Peter Vandenbempt schoof aan over Laszlo Bölöni. En er werd gepraat over het publiek bij wielerwedstrijden.

  In deze aflevering hoort u:

  • Waarom Jumbo-Visma helemaal niet het nieuwe Ineos is.
  • Voor welke topatleet het leven afgelopen weekend begonnen is.
  • Waarom een telefoontje van Ivan de Witte naar de telefoonzone 03 veel had kunnen leren over Laszlo Bölöni.
  • Welke factoren mee zullen bepalen of Wout van Aert zich zal omscholen tot ronderenner.
  • Waarom een WK-selectie in het wielrennen maken niet te vergelijken valt met een selectie maken voor de Rode Duivels.

  "Niet goed om te zien hoe ASO omgaat met de protocollen"

  De Ronde van Frankrijk 2020 is na twee weken een leuk kijkstuk gebleken. Alleen zijn er iets te veel mensen geweest die het van al te dichtbij wouden bekijken. Het aantal mensen dat op sommige plaatsen langs het parcours staat, roept grote vraagtekens op over de veiligheid van renners en het publiek.

   

  Tomas Van Den Spiegel ziet het als CEO van Flanders Classics, dat onder meer de Ronde van Vlaanderen organiseert, met lede ogen aan. "Het is frustrerend als je heel de tijd zelf overlegt en bijna een specialist Covid-protocollen bent geworden om te zien dat er in de Tour geen rode draad is. De ene dag is er wel publiek, de volgende niet."

   

  "Wat we zagen op de Peyresourde, was onaanvaardbaar. De Tour is een beetje het ingangsexamen voor het hele wielrennen. Het gaat dan niet enkel om 2020, maar ook al om 2021. De Omloop Het Nieuwsblad, dat wij organiseren, komt er in februari al aan."

   

  "Zien dat ASO er zo mee omspringt, is niet goed. Koersen voorbereiden is heel anders in deze tijden. Er moet veel meer overlegd worden, er moet zo vaak iets gewijzigd worden en ook financieel is het niet makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan de VIP-tenten die er niet kunnen staan."

  Wat we zagen op de Peyresourde was onaanvaardbaar. De Tour is een beetje het ingangsexamen voor het hele wielrennen. 

  "Start- en prijzengeld? Opletten dat er nog crossen zijn"

  Dat het moeilijke tijden zijn voor organisatoren bleek maandag nog. Machels burgemeester Marc Grootjans verbiedt de Wereldbekerveldrit van Diegem door het coronavirus. 

   

  "Die cross vergt in normale tijden al meer logistiek dan andere veldritten", zei Tomas Van Den Spiegel. "Je zit met het specifieke gegeven van een dorpskern waarin wordt gereden. We waren misschien liever wat meer betrokken geweest bij deze beslissing, maar wat het aangeeft, is hoe ernstig de situatie is." 

   

  "Er bestaat vandaag de discussie over start- en prijzengeld, maar we mogen niet uitsluiten dat nog heel wat organisatoren er de stekker zullen uittrekken. Dan is er helemaal geen cross. Er is geen enkele organisator die zich momenteel geen zorgen maakt. We mogen ervan uitgaan dat er nog crossen niet zullen plaatsvinden."

   

  "In tegenstelling tot het wegwielrennen is ticketing in de cross een belangrijke bron van inkomsten. Net als het bier dat gedronken wordt door het publiek. Die logistieke kosten zijn niet te onderschatten. Het kan zijn dat organisatoren dus liever dit jaar overslaan. Die signalen zijn er wel."

  Download de podcast van De Tribune