De Cauwer over Van Aert: "Grootste metamorfose die ik ooit zag bij een renner"

José De Cauwer.

De 15e rit in de Tour draaide uit op een overwinning voor Tadej Pogacar, maar opvallender was een beresterke Wout van Aert en een brekende Egan Bernal (en Nairo Quintana). José De Cauwer had complimentjes in overvloed voor Van Aert in onze Facebook Live.

De metamorfose van Van Aert

Wat een beeld. Egan Bernal en Nairo Quintana haken af in de groep der favorieten en zien hun eindklassement in rook opgaan. Maar nog straffer: het was Wout van Aert die de Colombianen vaarwel zei met een ultrasterke kopbeurt op de Grand Colombier.

 

"Had je dat voor de Tour gezegd, dacht je dat je droomde", zegt José De Cauwer in onze Facebook Live. "De Wout van Aert die we nu zien, is een andere renner dan die we voor zijn valpartij zagen. Wat hij laat zien, is de grootste metamorfose die ik ooit gezien heb in het leven van een wielrenner."

 

"Van een goede veldrijder - absolute top - naar een 3e plek in de Strade Bianche (in 2018), maar niemand ter wereld had ooit kunnen zeggen dat hij nu dit zou doen. Het is een metamorfose tot en met."

 

Een grote ronde winnen, dat zag Michel Wuyts gisteren in onze Facebook Live niet meteen gebeuren voor Van Aert. Een kleinere rittenkoers ziet Van Aert misschien zelf wel gebeuren. "Ik denk niet dat Wout bezig is met een grote ronde. Er zijn er die de switch naar een grote ronde hebben geprobeerd, maar dan moet je zo veel opofferen. Ik denk niet dat hij daarmee bezig is."

Wout van Aert sleurt op kop van de groep der favorieten op de Grand Colombier.

Wat met Ineos en Bernal?

Wat moet Egan Bernal nu doen, nu hij door Van Aert uit de favorietengroep werd gekletst en op meer dan 7 minuten binnenkwam? "Eten, drinken, slapen, rusten, hopen dat het betert en misschien nog proberen een etappe te winnen", zegt De Cauwer.

 

"De gelatenheid in zijn gezicht was er, de stress dat hij seconden zou verliezen was er niet meer. Alles was weg. Nu is het herbronnen voor de hele Ineos-ploeg. Want zij krijgen heel wat over zich heen. Ze namen Froome en Thomas niet mee en zitten nu in de hoek waar de klappen vallen. Misschien wrijven de 2 thuisblijvers zich nu wel in de handen."

 

"Maar dat Ineos en Bernal nu volledig afgeschreven moeten worden, dat denk ik niet. Ik denk niet dat het "verhaal Bernal" voorbij is. Er komen natuurlijk wel jongeren bij. Evenepoel, Pogacar, misschien nog andere jongeren."

 

De dominantie van Ineos lijkt wel (even) voorbij. "Maar dat wordt nu overgenomen door Jumbo-Visma. Het nog sterkere Jumbo-Visma. Ik kan me niet herinneren dat Ineos of het vroegere Sky op 3 à 4 kilometer van het einde nog met 4 renners vooraan zaten en dat er geen aanval volgde."

Duel Roglic - Pogacar

Pogacar nam opnieuw 4 bonificatieseconden mee aan de streep, maar kijkt toch nog tegen een achterstand van 40" aan. "Buiten volgen hebben we van Roglic nog niets gezien. Hij komt met een heel sterke ploeg aan de start. Eigenlijk doet zijn ploeg het beter dan hijzelf. De Tour is 2 weken ver en ligt nog altijd open. Al zijn er maar 2 renners meer."

 

Of Pogacar de Tour nog kan winnen op de voorlaatste dag? "Op het Sloveense kampioenschap tijdrijden was hij de betere van Roglic. Het was een tijdrit van 15 kilometer, bergop. Ze zijn elkaar waard. Ik durf niet te zeggen wie de betere zal zijn in de tijdrit."

 

"Maar Roglic kan zeker nog zijn gele trui verliezen. Veel zal afhangen wat de slijtageslag zal zijn en hoe fris hij aan de tijdrit zal starten. Het zou perfect kunnen dat daar de sleutel ligt tot de eindwinst."

Duel Van Aert - Van der Poel op het WK?

In de Tirreno-Adriatico kon Mathieu van der Poel eindelijk nog eens winnen op WorldTour-niveau. "Dat is absoluut een "oef" voor Van der Poel."

 

"Hij zal ongetwijfeld de sociale media volgen en het verhaal dat Van Aert schrijft is zo groot dat je er gewoon niet onderuit kan. De vergelijkingen zullen er altijd voor een stuk blijven, maar Mathieu is zeker niet weg."

 

"Het zou zomaar eens kunnen dat die twee elkaar tegenkomen op het wereldkampioenschap. Het kan altijd dat het een strijd wordt tussen Wout en Mathieu."

Herbekijk de Facebook Live met José De Cauwer