Fabian Cancellara: "Hirschi WK-favoriet? Dat gaat wel heel snel"

  Marc Hirschi won rit 12 na een meesterlijke solo (en afdaling).

  Hij is misschien wel dé revelatie van deze Ronde van Frankrijk: Zwitsers supertalent Marc Hirschi (22). Gisteren won hij eindelijk zijn rit (op indrukwekkende wijze). Niemand minder dan Fabian Cancellara is de mentor van Hirschi. "Hij is niet de nieuwe Eddy Merckx, Remco Evenepoel of Mathieu van der Poel. Hij is gewoon Marc Hirschi, een jongen uit Bern."

  "Ik ben superblij voor hem, het is een goede jongen"

  Uiteraard was Marc Hirschi ook het gespreksonderwerp in Vive le Vélo. De Zwitser groeide op op 300 meter van het huis waar Cancellara woonde. 

   

  Momenteel is Cancellara de manager van Hirschi. Had hij zelf verwacht dat het zo goed zou lopen tijdens zijn 1e Tour? "Zeg nooit nooit, je weet nooit wat er kan gebeuren. Hij toonde zich al meteen tijdens de 2e rit (toen Alaphilippe won). Ik zei hem: "Als je de kans hebt, ga er gewoon voor. Alles wat je doet, daar leer je uit.""

   

  "Zelf zei hij dat hij dit jaar 1 WorldTour-wedstrijd wou winnen. Nu heeft hij een rit in de Tour gewonnen op een ongelooflijke manier. Chapeau, ik ben superblij voor hem. Het is een goede jongen."

   

  Cancellara was zelf 23 toen hij zijn eerste rit in de Tour won, de proloog in Luik. "Hirschi is nu 1 jaar jonger dan ik toen was en hij deed het met zoveel ups en downs. Daarom sta ik hem ook zo graag bij. Niet enkel als renner, maar ook als persoon. Van hem een beter persoon maken, dat is wat ik probeer te doen."

   

  "Het is leuk om de youngsters in het wielrennen te zien momenteel. Met Pogacar, Evenepoel en nu ook Hirschi. Hij begon met fietsen in 2008. Toen ik thuiskwam van Beijing (waar hij olympisch tijdritgoud en zilver op de wegrit pakte, red.) kwam hij naar mij voor een handtekening. En nu werken we samen. Ik ben supertrots." (lees voort onder de foto)

  Marc Hirschi in tranen na zijn langverwachte zege.

  "WK-favoriet? Dat gaat wel heel snel"

  Cancellara noemde Hirschi de wielrenner-equivalent van Kylian Mbappé. "Ja, hij let zoveel op details. Hij zit zover voor op zijn leeftijd. Hij is niet de nieuwe Eddy Merckx, Remco Evenepoel of Mathieu van der Poel. Hij is gewoon Marc Hirschi, een jongen uit Bern en ik kijk uit om er deel van uit te maken. Al is het 0.001% of 10%."

   

  "Maar het is nog een lange weg. Want nu heeft hij plots miljoenen vrienden. De wereld en de mensen zijn veeleisend. En dat moet je ook allemaal goed aanpakken. Nu zit hij nog in zijn Tour-bubbel, maar als alles weer normaal zou zijn, is er zoveel meer stress. Meer mensen, meer chaos, alles is meer."

   

  Ziet Cancellara in Hirschi ook een potentiële Tour-winnaar? "Hij klimt heel goed en zijn sprint is niet slecht. Hij heeft nu in 3 verschillende ritten getoond dat hij 3 verschillende renners kan zijn. We zien wel wat de toekomst geeft, maar momenteel ligt de focus op het WK en de Ardense klassiekers."

   

  Sven Nys ziet in Hirschi alvast de favoriet voor het komende WK in Imola.  "Dat gaat wel heel snel, van de ene op de andere dag", zegt Cancellara. "Het WK is nog steeds even weg. Hij heeft geen stress, maar natuurlijk zullen er nu veel ogen op hem gericht zijn."

  Bekijk het volledige interview met Fabian Cancellara