Waarom werd Peter Sagan niet uit de Tour gezet? Zo beslist de jury

Peter Sagan werd woensdag na zijn duwwerk aan het adres van Wout van Aert verwezen naar de 85e plaats in de uitslag van de 11e Tour-rit. Waarop baseert de jury zich in haar beoordeling en hoe bepaalt ze de strafmaat? Wij zochten het uit.

Hoe ziet de samenstelling van de jury eruit?

De jury in een grote ronde bestaat doorgaans uit 5 mensen van de UCI. 4 commissarissen zitten in de auto's en rijden mee met de Tour-karavaan. Eentje zit aan de aankomst in een VAR-cabine. Hij ziet alle beelden die de regisseur ook ziet.

 

De VAR-man bekijkt de hele dag alle koersbeelden in detail. Hij staat in contact met de juryleden in de auto’s. Als er iets gebeurt, kan hij onmiddellijk ingrijpen. 

 

Na de wedstrijd stappen de 3 juryleden uit hun auto om meteen de VAR-cabine in te duiken. Samen stellen ze alle inbreuken vast en delen ze de boetes uit. Als het bij een stemming 2-2 is, dan is de stem van de juryvoorzitter doorslaggevend. 

De 4 mensen van de UCI oordelen trouwens onafhankelijk. Tour-organisator ASO mengt zich nooit in de discussie.

Hoe oordeelt de jury?

Om een sprint te beoordelen baseert de jury zich doorgaans op de luchtbeelden van de helikopter. Daarop zie je sowieso het meeste.

 

1. Ten eerste kijkt de jury of er iemand in gevaar wordt gebracht. Dat kan een andere renner zijn, maar evengoed iemand uit het publiek. Dit was in het duel tussen Sagan en Van Aert zeker het geval. Sagan bracht Van Aert in gevaar. 

 

2. Ten tweede wordt er gekeken of de renners naast elkaar rijden tijdens de bewuste actie. Iemand die vrij spurt met alleen iemand aan zijn achterwiel kan lichtjes van zijn lijn afwijken. Hij kan dat doen om bijvoorbeeld de kortste weg naar de finish te zoeken.

 

Vanaf het moment dat er iemand naast hem zit, moet een renner zijn lijn houden. Op de piste is dat vrij eenvoudig te beoordelen met de spurterslijnen, op de openbare weg is dat natuurlijk al lastiger. Peter Sagan week duidelijk van zijn lijn af. Hij kwam dan wel van achteruit, maar op het moment dat hij van zijn lijn afwijkt, zit hij naast Van Aert. 

 

3. Ten derde oordeelt de jury over de handelingen tijdens de sprint. Zo is Peter Sagan beginnen te duwen naar Wout van Aert. Duwen en handen van het stuur mogen zeker niet.

 

Een schouderduw of een kopstoot zijn uiteraard verzwarende elementen. In de keirin (baanwielrennen) mag een schouderduw nog wel, maar op de weg zeker niet. Het duwen bij Sagan was er ook om zijn doorgang te forceren. Er was dus weinig twijfel bij de jury. Ze zaten alle 4 op dezelfde lijn. Bovendien kreeg Peter Sagan tijdens deze Tour al 2 keer een waarschuwing. 

Waarom volgde er geen diskwalificatie?

Peter Sagan werd gedeclasseerd, maar niet uit de Tour gezet. Waarom? 

 

Declasseren wil zeggen dat je verwezen wordt naar de laatste plaats van de groep waarin je zat. Diskwalificatie wil zeggen dat je naar huis wordt gestuurd. 

 

Hier worden ook de gevolgen van de actie in rekening gebracht. Stel dat Wout van Aert viel, dan hing Sagan vast en zeker een diskwalificatie boven het
hoofd. 
 

En stel dat hij een slag met zijn vuist had gegeven, dan mocht hij ook beschikken en de Tour verlaten. Van de lijn afwijken en duwen is niet voldoende om hem naar huis te sturen. 

Lees ook deze artikels over het incident: