"Azarenka speelde de perfecte wedstrijd, Mertens kwam niet onder de druk uit"

  Sabine Appelmans was als cocommentator getuige van de kansloze nederlaag van Elise Mertens in de kwartfinales van de US Open. "Ze vond geen oplossingen tegen het spel van Victoria Azarenka."

  De verwachtingen waren hooggespannen voor de kwartfinale van Elise Mertens tegen Victoria Azarenka. "We hadden een spannende wedstrijd verwacht, Elise was zo goed aan het tennissen in de vorige wedstrijd tegen Sofia Kenin."

   

  "Dan denk je dat ze dat opnieuw kan, maar het is een dag geworden waarop niets lukte en waarin de tegenstander gewoon veel te sterk was", is de duidelijke conclusie van Sabine Appelmans. "Azarenka speelde de perfecte wedstrijd. Ze had een game-plan en heeft dat tot in de perfectie uitgevoerd."

   

  Vooral de opslag van Mertens was niet op de afspraak. "Van in het begin was ze niet helemaal mee, Elise serveerde ook niet goed. Daar kwam die druk van Azarenka bij, dan wou ze nog beter opslaan en begon ze dubbele fouten te maken. En daardoor kwam ze nooit in de wedstrijd."

  "Kwartfinale op de US Open is een mooi resultaat"

  Toch kan Mertens met een tevreden gevoel terugblikken op de toernooien in de Verenigde Staten: halve finales in Cincinnati en net als in 2019 de kwartfinales op de US Open.

   

  "Die kwartfinale is uiteraard een mooi resultaat", vindt Appelmans. "Het is ook een ervaring voor het volgende grandslamtoernooi. Elise heeft haar carrière op een geleidelijke manier opgebouwd en misschien raakt ze de volgende keer wel verder. Dat zit er zeker in in de toekomst."

   

  Zijn er specifieke lessen die Mertens kan trekken uit deze nederlaag? "Ik denk dat ze wel kan leren dat wanneer de tegenstandster zo goed is en zo veel druk zet, dat ze toch moet proberen te zoeken naar oplossingen."

   

  "Ik had het gevoel dat ze die oplossingen vandaag niet vond. Ze kwam niet onder die druk uit. Normaal heeft ze een plan-B, maar dat lukte vandaag niet. Misschien omdat ze de bal niet goed genoeg voelde."

  Ik had het gevoel dat Mertens de oplossingen niet vond. Ze kwam niet onder de druk uit.

  Sabine Appelmans

  Lees ook:

  De laatste punten van de wedstrijden: