Greipel streng voor Sagan: "Niet 1e keer dat hij ellebogen, knieën of voeten gebruikt"

  André Greipel staat erom bekend mooi rechtdoor te sprinten: "Gisteren was geen fraai beeld voor het wielrennen."

  De massaspurt van gisteren - en dan vooral de duw van Peter Sagan aan Wout van Aert - zindert daags nadien nog na. Ervaren rot en snelle man André Greipel vond het "geen fraai beeld voor het wielrennen": "De straf voor Sagan is terecht. Hij is wanhopig en ging ver over de limiet."

  Sporza vroeg Greipel, de spurter van Israël Start-Up Nation in deze Tour en op zijn 38e al goed voor 11 Tour-zeges, naar zijn mening over het spurtincident van gisteren. "Het resultaat zegt alles en de beelden zeggen alles. Mijn opinie is niet nodig."

   

  Daarna volgt evenwel een stevige vingerwijzing naar Sagan: "Het is niet de eerste keer dat Sagan zijn positie verdedigt met ellebogen, knieën en voeten. Gelukkig is er niemand gevallen, maar dat is ook zo voor elke andere sprint."

   

  "Als de commissarissen in elke sprint Sagan onder de loep zouden nemen, zouden ze zien dat dat soms echt op de limiet is. Of hij nerveus is, omdat hij zijn groene trui verloor? Hij is wanhopig. En dan gebeuren zulke dingen. Hij vecht voor elk punt, maar er zijn grenzen in de koers. En dit was ver over de limiet.”

   

  Greipel staat bekend om zijn zuivere sprint rechtdoor. De Duitser houdt niet van spurtbewegingen als gisteren. Wat zou hij eraan doen? “Het is geen fraai beeld voor het wielrennen. Houd je aan de regels en diskwalificeer renners als het nodig is. De straf voor Sagan is terecht.”

  "Sagan vecht wanhopig om het groen en dan gebeurt dit"

  Debusschere: "Sagan is een vrij gevaarlijke piloot in het peloton"

  "Zulke incidenten moeten vermeden worden in de toekomst. Als ze daar tegen de grond gaan, zijn de gevolgen zwaar.  Het is goed dat ze een voorbeeld gesteld hebben. Het is een groot geluk geweest dat Wout stevig op de fiets zit en niet iemand is die je zomaar aan de kant zet."

   

  "Er was niet veel plaats meer, het was een superklein gaatje. Sagan kwam met iets meer snelheid, wat misschien een beetje voor hem pleit. Aan de andere kant is Sagan een vrij gevaarlijke piloot in het peloton."

   

  "Iedereen kan zich in de declassering vinden, denk ik. Het was toch een ferme duw. Ik denk wel dat Sagan ook bang was zelf te vallen. Het is wat van 2 kanten, maar de declassering was op zijn plaats."

  Keukeleire: "Sagan is behendig op fiets, maar daarom mag het nog niet"

  "Ik vond de declassering terecht. Hij wil uitwijken voor die panelen, maar je mag niet duwen. Als er geen plaats is, is er geen plaats. Stel dat er een valpartij was, dan ging niemand over Sagans fout discussiëren. Daarom denk ik nog meer dat het een terechte beslissing was."

   

   Speelde de frustratie en druk om de groene trui een rol bij Sagan? "Ik denk dat moest hij een rit gewonnen hebben of de groene trui dragen, zou hij het nog gedaan hebben, denk ik."

   

  "Hij is niet bang om af en toe zijn schouder te zetten. Of dat nu in de laatste 100 meter of op 50 km van het einde, hij zal dat doen. Hij is heel behendig op de fiets en kan dat goed, maar dat wil niet zeggen dat het mag."

  Bekijk nog eens de spurtbeelden van gisteren: