Zien we Van der Poel toch op het WK? "Hij kan ver raken op dat parcours"

Mathieu van der Poel.

Nederlands bondscoach Koos Moerenhout wil niet speculeren over een mogelijke deelname van Mathieu van der Poel aan de wereldtitelstrijd in en rond het Italiaanse Imola. Maar de verplaatsing van het WK in Zwitserland naar Italië kan de Nederlandse kampioen aanspreken. "Het is een parcours waarop hij ver kan komen", denkt Moerenhout, terug in Nederland na een verkenning.

"Mathieu zei niet bij voorbaat neen"

"Ik zeg niet dat het op zijn lijf geschreven is. Het is lastiger dan vorig jaar. Ik heb Mathieu mijn ervaringen doorgegeven, Het is nu aan hem om die te interpreteren", zei Moerenhout.

 

Alpecin-Fenix, de ploeg van Van der Poel, reageerde formeel. "Het WK is voorlopig niet aan de orde. We wachten de feedback van Koos Moerenhout af en zullen het daarna verder bekijken en een beslissing nemen", liet een woordvoerder weten. Moerenhout wil zijn selectie begin volgende week bekendmaken. De wegrace van het WK is op zondag 27 september.

 

Van der Poel leek vorig jaar onder barre omstandigheden in Yorkshire bij zijn WK-debuut op weg naar de wereldtitel, maar een inzinking in de slotronde deed hem ver terugvallen. Op het oorspronkelijke parcours, in Zwitserland, waar coronamaatregelen de WK onmogelijk maakten, zag hij weinig kansen.

 

Maar in Italië, waar Van der Poel momenteel in Tirreno-Adriatico uitkomt, ligt dat wellicht anders. "Ik durf daar geen uitspraak over te doen", aldus Moerenhout. "Het moet ook passen in zijn planning, met zijn activiteiten op de weg, op de mountainbike en in het veld. Mathieu heeft in ieder geval niet bij voorbaat neen gezegd."

Het moet ook passen in zijn planning, met zijn activiteiten op de weg, op de mountainbike en in het veld. Mathieu heeft in ieder geval niet bij voorbaat neen gezegd.

Nederlands bondscoach Koos Moerenhout

Moerenhout wil voorlopig nog geen namen noemen

Moerenhout noemde het parcours op en nabij het racecircuit "slopend" met in een rondje van een kleine 29 kilometer twee klimmetjes van ieder 2,7 kilometer. "Dat lijkt niet zo veel, maar het is echt lastig."

 

"Daar komt bij dat, wanneer je het circuit verlaat er een stuk van 4 kilometer ligt dat niet steil is maar wel stiekem omhoog loopt. Ook na het laatste klimmetje liggen nog een paar 'heuveltjes'. Het is een parcours waarop overal de beslissing kan vallen." De ronde moet negen keer worden afgelegd.   

 

Moerenhout houdt telefonisch contact met andere kandidaten, zoals Tom Dumoulin en Bauke Mollema, al wil hij zelf geen namen noemen. "Er is in ieder geval geen renner die bij voorbaat heeft afgezegd."