Zijn de Spelen haalbaar?: "Weten niet hoe wereld er over 316 dagen zal uitzien"

  Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, wil voorlopig geen uitspraken doen over de haalbaarheid van de Spelen in Tokio in 2021. "Het is te vroeg om conclusies te trekken", benadrukt Bach. "Het ontwikkelen van snelle testen en een vaccin tegen COVID-19 zijn cruciale parameters". 

  Na de historische beslissing om de Olympische Spelen uit te stellen naar de zomer van 2021 door de coronapandemie hebben de organisatoren meer dan 200 maatregelen bestudeerd om het spektakel toch te kunnen organiseren. Maar Bach liet na een bijeenkomst van het uitvoerend comité niet in zijn kaarten kijken.

   

  "We weten nog niet hoe de wereld er morgen zal uitzien. Hoe kunnen we dan weten hoe de wereld er binnen 316 dagen voor zal staan?"

   

  Een limitering van het aantal toeschouwers lag alvast op tafel. Tijdens de Spelen komen er in principe 11.000 atleten samen, daarbij ook 5.000 officials en trainers, 20.000 verslaggevers en 60.000 vrijwilligers.  "Het zal niet makkelijk zijn, maar social distancing is een deel van de studie. Het is te vroeg om conclusies te trekken."

   

  "Het ontwikkelen van snelle testen en een vaccin tegen COVID-19 zijn cruciale parameters. Dat zijn geen mirakeloplossingn, maar ze kunnen de organisatie van de Spelen wel van dienst zijn."

   

  Momenteel zijn de grenzen van Japan nog voor het grootste deel gesloten. Een meerderheid van de Japanners zou de Olympische Spelen liever opnieuw uitstellen of zelfs helemaal annuleren.