Ga naar de inhoud

Eddy Planckaert: "Declassering is terecht, Sagan permitteert zich te veel"

Ook Eddy Planckaert vindt dat Sagan een grens overschreden heeft.

Vive le Vélo streek gisteravond neer Ten Huize Planckaert in Bure. Broers Eddy en Walter Planckaert blikten er samen met de Nederlandse ex-Tourwinnaar Jan Janssen terug op de tumultueuze ontknoping van de 11e rit in de Ronde van Frankrijk.  

"Gelukkig is Van Aert ook een goede chauffeur"

Uiteraard was de declassering van Peter Sagan ook aan tafel bij Vive le Vélo hét gespreksonderwerp. Voor Eddy Planckaert zat een incident met de Slovaak er al een tijdje aan te komen. “Het loopt niet alleen vandaag fout bij Sagan, het is al een paar dagen aan de gang."

 

"Sagan is een toprenner die niet meer zo makkelijk wint. Hij is de enige in het peloton met zulke stuurmanskunsten en hij wurmt zich overal tussen. Maar vandaag kroop hij er niet alleen tussen, hij gaf ook een boksstoot."

 

“Gelukkig is Van Aert ook een goede chauffeur. Wat als hij niet zo stuurvaardig was en ze tegen de grond gingen? Er kwamen ook nog eens een pak renners achter tegen 60 à 70 kilometer per uur."

 

"Ik vind de beslissing om Sagan te declasseren terecht. Hij permitteert zich te veel. Niet alleen vandaag, maar ook in de vorige ritten.”

"De frustraties nemen de bovenhand bij Sagan"

Ook  ex-Tourwinnaar Jan Janssen vindt dat de wedstrijdjury terecht heeft ingegrepen. “Er moet een voorbeeld gesteld worden. Zulke sprinten mag je niet toelaten. We hebben gezien wat er gebeurd is met Groenewegen en Jakobsen. Dat moet stoppen.”

 

“Vroeger had je 50 à 60 renners die naar de finish gingen, dan gaat dat wat beter. Maar nu heb je zo’n pak renners met een paar topsprinters die elkaar het leven zuur maken."

 

"Sagan is ook niet meer zo goed als hij geweest is en dan zie je dat hij tussen hangen en wurgen de rest toch nog voor probeert te blijven. Ik denk dat de frustraties dan de bovenhand nemen.”

 

Walter Planckaert zag vooral een gemiste kans voor Sagan. “We moeten eerlijk zijn: als de sprint correct verloopt en Sagan kan passeren, dan wint hij."

 

"Maar hij probeerde zich ergens tussen te wringen waar dat niet kon. Als ze dit vandaag toelaten, dan gebeurt er morgen iets ergers in de massasprinten en zijn er weer valpartijen. Ze hebben een goed voorbeeld gesteld.”

 

Eddy, nochtans een grote fan van Sagan, hekelt vooral de sprinttechniek van de Slovaak in deze Tour. “Hij is voortdurend aan het kwakken. Hij springt van links naar rechts. Sagan was geklopt en dan moet je blijven zitten. Anders kunnen ze beter een bokswedstrijd houden."

 We hebben gezien wat er gebeurd is met Groenewegen en Jakobsen. Dat moet stoppen.