Bondscoach: "Van Aert zal topdag nodig hebben, wil hij overleven op het WK"

Wout van Aert bewees in de Tour al een aardig stukje te kunnen klimmen.

Bondscoach Rik Verbrugghe is gisteren het WK-parcours in Italië gaan verkennen. En het wordt een zwaar WK. Komende maandag maakt Verbrugghe zijn selectie bekend. "Wout van Aert en Greg Van Avermaet zullen een topdag nodig hebben om te kunnen overleven", klinkt het bij Verbrugghe.

"Nederlandse bondscoach heeft zelfde twijfels over Van der Poel"

Het wereldkampioenschap wielrennen wordt door de coronatoestand niet - zoals gepland - in Zwitserland gereden, wel in Italië, meer bepaald in Imola. Belgisch bondscoach Rik Verbrugghe ging op verkenning.

 

"Een eerste indruk? Dat het een heel zwaar parcours is", vertelt Verbrugghe bij Sporza. "Er zijn 3 beklimmingen, waarvan 2 toch zwaar en steil. Het is heel interessant dat ik hier ben geweest, want nu kan je zaken beter inschatten. Nu weet je dat Wout van Aert en Greg Van Avermaet wel kans maken, maar ze hebben wel een echte topdag nodig om te overleven."

 

"Ik heb ook al eens gesproken met de bondscoach van Nederland over Mathieu van der Poel en hij heeft dezelfde twijfels over hem op zo'n parcours. Op 1 ronde is er 550m hoogteverschil. Dat maakt dat we dicht bij de 5000m hoogteverschil zitten. Dat is al een zware bergrit in de Tour."

 

Kunnen we het vergelijken met een Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik? Of is het nog wat lastiger? "Het gaat die richting wat uit, de Ardense klassiekers. Er zijn toch wel percentages tot 15 à 16%, toch wel heel steil. Daarvoor moet je toch geschikt zijn als klimmer."

Ik heb ook al eens gesproken met de bondscoach van Nederland over Mathieu van der Poel en hij heeft dezelfde twijfels over hem op zo'n parcours. 

Belgisch bondscoach Rik Verbrugghe

"Zal jongens moeten selecteren die conditioneel top zijn"

De regenboogtrui om de schouders van Van Aert: kan de Belgische wielerliefhebber dromen van een "olympisch Van Avermaet-scenario"? "Hij zal een topdag moeten hebben. Hoe hij momenteel rijdt in de Tour, dan is het WK wel haalbaar voor hem. Of hij zal kunnen meesprinten voor de zege, dat is een ander vraagteken. Maar een goede Van Aert kan dat wel."

 

De WK-selectie dan: "Laurens De Plus en Dylan Teuns zijn jongens die intrinsiek op dat parcours het beste tot hun recht komen. Tiesj Benoot en Tim Wellens horen daar ook bij. Maar er zijn een paar die hun topconditie nog niet te pakken hebben en Wellens is weer in opbouw na zijn val."

 

"Ik zal vooral jongens moeten selecteren die conditioneel echt top zijn. Maandag wordt de selectie bekendgemaakt."

 

Het tijdritparcours is dan weer min of meer vlak. "Er zijn heel weinig bochten, enkel op het einde gaat het wat op en af en is het iets technischer. Maar het is echt een parcours voor hardrijders. Daar kunnen Victor Campenaerts en Van Aert wel hun ding doen."

Bondscoach Rik Verbrugghe.

Het WK voor de elite bij de mannen vindt plaats op zondag 27 september.