Sam Bennett: "Sorry, ik wil geen 'crybaby' zijn. Ik ben in shock"

  Sam Bennett schreeuwt het uit bij de finish.

  Sam Bennett mag zich een ritwinnaar in de Tour de France noemen en dat brengt emoties met zich mee. De Ier van Deceuninck-Quick Step kon zijn tranen niet bedwingen. "Hier wacht ik al zo lang op", zei Bennett.

  Het werd Sam Bennett even te veel tijdens het interview na de finish. "Ik denk niet dat ik het al besef, op dit moment is het nog niet doorgedrongen. Ik ben in shock", zei de Ierse sprinter.

   

  "Hier wacht ik al zo lang op. Ik wil iedereen bedanken die hier zijn aandeel in heeft: de ploeg en Patrick (Lefevere) om mij deze kans te geven. Eigenlijk wil ik iedereen bedanken die me tot hier heeft gebracht en natuurlijk mijn vrouw."

   

  Het verhaal van Bennett is bekend: de Ier moest lang op een kans wachten om als sprintkopman uitgespeeld te worden in de Tour. "Je droomt ervan en je denkt dat het nooit zal gebeuren. Nu is het zover en kan ik het niet geloven."

   

  Daarna namen de tranen weer even over bij Bennett. "Sorry", verontschuldigde de Ier zich. "Ik wil geen 'crybaby' zijn."

  "Ik dacht even dat Caleb me nog geklopt had"

  Het verschil op de finish was nipt tussen Bennett en Caleb Ewan. "Even dacht ik dat hij me nog geklopt had. Ik was aan het wachten om mijn sprint in te zetten en ik dacht even dat ik te lang had gewacht", doet Bennett het verhaal van de sprint.

   

  Bennett heeft nu in de drie grote rondes een rit gewonnen: in 2018 schoot hij drie keer raak in de Giro en vorig jaar graaide hij 2 ritzeges mee in de Vuelta.

  Mørkøv: "Sam en ik vertrouwen blind op elkaar"

  Sprintloods Michael Mørkøv had een groot aandeel in de triomf van Bennett. "Dit is echt ongelooflijk, hiervoor ben ik met dit team in de Tour", zegt de Deen. "Dit is één van de beste ploegen ter wereld, dus het is niet makkelijk om bij de 8 renners te zitten die hier mogen rijden."

   

  "Ik heb mijn job gedaan in de laatste kilometer. Ik had er de hele dag veel vertrouwen in dat ik hem vandaag naar de overwinning kon loodsen. Het was een heel moeilijke en hectische dag. Maar we zijn uit de problemen gebleven."

   

  Mørkøv heeft al voor heel wat sprinters gewerkt. "Sam is absoluut één van de beste sprinters met wie ik ooit gewerkt heb. Hij plakt altijd aan mijn wiel, ik ben hem dit jaar niet één keer kwijtgespeeld."

   

  "Ik kruip soms door gaatjes waarbij ik bijna zeker ben dat hij niet zal volgen, maar als ik me dan omdraai, kijk ik hem recht in de ogen. Of we nog communcieren met elkaar onderweg? Nee, Sam zegt niets. We vertrouwen blind op elkaar."

   

  Bennett neemt de groene trui opnieuw over van Peter Sagan. Het groen is ook een prioriteit voor Bennett? "Daar kan je zeker van zijn. Elke sprinter droomt ervan om in Parijs aan te komen in het groen. Het is de mooiste trui die als sprinter kan hebben."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
  2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
  3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
  4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
  5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
  6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
  7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
  8/>Cazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
  9/>Pau - Laruns153 kmPogacarRoglic
  10/>Le Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168.5 kmBennettRoglic
  11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers166.5 kmEwanRoglic
  12/>Chauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
  13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191.5 kmMartínezRoglic
  14/>Clermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
  15/>Lyon - Col du Grand Colombier174.5 kmPogacarRoglic
  16/>La Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
  17/>Grenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
  18/>Méribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
  19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole166.5 kmKraghRoglic
  20Lure - La Planche des Belles Filles36.2 kmPogacarPogacar
  21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar