"Hoog tijd voor tabula rasa bij Ferrari achter de schermen"

  Wie kan weer een team smeden bij Ferrari?

  Zondag rijdt Ferrari op het thuiscircuit in Toscane zijn 1.000 race in de Formule 1. Een ongelukkige timing na twee belabberde prestaties in Spa-Francorchamps en Monza. Formule 1-reporter Gert Vermersch (Sportwereld en Play Sports) legt de vinger op de wonde.

  "Te weinig knowhow"

  "Bij Ferrari is er al heel lang wat aan de hand", begint Gert Vermersch. "Voor de laatste glorieperiode moeten we terug naar het tijdperk-Schumacher met Jean Todt als teambaas. Daarna nam de ene Italiaan na de andere over, maar die beschikten niet over de juiste capaciteiten om een team te kneden."


  "Even leek het erop dat het met Alonso zou lukken, niet dus. Ook met Vettel lukte het niet. Nu zit Charles Leclerc achter het stuur. Een Monegask met veel talent, maar de auto is simpelweg niet competitief."


  "Ik begin te denken dat er te weinig knowhow is bij Ferrari, vreemd voor een team met zo'n geschiedenis in de Formule 1. Misschien is het een chauvinistisch trekje dat ze alleen met Italianen willen werken. In de tijd dat ze dat niet deden, draaide het wel."

  "Hopen op beterschap in 2022"

  "Het wordt tijd voor tabula rasa bij het team. Ze moeten weer verder kijken dan binnen hun eigen Italiaanse automobielgroep en op zoek gaan naar topmensen die een team kunnen vormen, een team dat een topauto kan bouwen", gaat Vermersch voort.


  Hebben ze daar het budget voor? "Dat vrees ik niet", antwoordt hij. "In de tijd van de tabaksreclame leken de middelen eindeloos, maar die tijd ligt achter ons. De schatkist is niet langer oneindig diep."


  "Mercedes heeft vorig seizoen gedomineerd met een budget van ongeveer 400 miljoen euro. Over die middelen beschikt Ferrari niet."

   

  "Ik denk dat de Italianen moeten gokken op 2022 wanneer er een budgetplafond komt en de technische regels overhoop gehaald worden. Voorwaarde is dat ze intern alles op zaken stellen. Met interne rust kan Ferrari weer naar de top sluipen."

  Mercedes heeft vorig seizoen gedomineerd met een budget van ongeveer 400 miljoen euro. Over die middelen beschikt Ferrari niet.

  Gert Vermersch

  Pierre Gasly en Mercedes

  Niet alle Italiaanse teams zitten in zak en as. AlphaTauri vierde vorig weekend feest in Monza met Pierre Gasly. "Een jonge en getalenteerde Fransman uit Normandië", schetst Gert Vermersch. "Bij Red Bull is het volledig misgelopen voor hem."


  "Na 6 maanden moest Gasly weer naar het B-team. Sinds hij daar weer racet, lijkt alles weer te lukken. Bij Red Bull moeten nu de schellen van de ogen afgevallen zijn", denkt de Formule 1-reporter.


  "Ik vraag me ook af of Mercedes nog geen spijt heeft van de contractverlenging van Bottas. Ze hadden even goed Gasly achter het stuur kunnen zetten."