Renaat Schotte: "Geïnstitutionaliseerde smetvrees komt de renners nu goed van pas"

  Sporza-wielerjournalist Renaat Schotte reed vandaag mee op de motor in de tiende Tourrit en bleef nog even zitten voor onze Facebook Live. Hoe kijkt hij terug op de hectische etappe en de resultaten van de coronatesten? 

  "Er waren te veel valpartijen, dit was nergens voor nodig"

  Smalle wegen met veel straatmeubilair, het was voor de renners weer oppassen geblazen in de finale van rit 10 in de Tour. Onverantwoord volgens sommigen. "Onverantwoord is een groot woord, maar het was nergens voor nodig", zegt Renaat Schotte.

   

  "Je had hier een brede weg in het midden van dit departement die ze ook hadden kunnen gebruiken, maar die hebben ze radicaal links laten liggen om alle mooie locaties en dorpjes aan te kunnen doen."

   

  "Ik begrijp dat vanuit hun standpunt, want de Tour is uiteindelijk enorme reclame voor vakantieland Frankrijk. Maar het kwam de veiligheid niet ten goede en het is dan jammer dat het ene ten koste gaat van het andere."

   

  "Deze etappe werd aangekondigd als een onvervalste waaieretappe en dat is het uiteindelijk niet geworden. De hoofdreden daarvoor is dat ze het draaien en keren gingen opzoeken, want op lange rechte wegen kan je zelfs verbrokkeling hebben als de wind niet gunstig staat. Het is dus eigenlijk een gemiste kans."

   

  "Er waren nu te veel valpartijen. Het doet nog altijd pijn als ik denk aan Formolo, die daar stond te kermen van de pijn. Dat is een toprenner die nog ritten kan winnen en hij is een heel belangrijke pion voor Pogacar. Dat is heel jammer."

  Davide Formolo was één van de slachtoffers van de vele valpartijen vandaag.

  "Renners zijn al jaren bezig met het vermijden van infecties"

  Veiligheid was vandaag een topic, maar het ging toch vooral ook over de resultaten van de coronatesten. Geen enkele renner bleek besmet met het virus. Geen verrassing voor Schotte.

   

  "Renners zijn al jaren bezig met het vermijden van infecties. Toen Cadel Evans in de Tour op een bepaald moment stopte met handen schudden werd daar een beetje meewarig over gedaan. Maar dat werd eigenlijk vrij snel overgenomen door het volledige peloton."

   

  "Renners hebben geïnstitutionaliseerde smetvrees en dat komt hen nu in tijden van corona enorm goed van pas. De handgels aan de ingang van teambussen zijn al een paar jaar gemeengoed en dat is allemaal van vóór de coronacrisis."

   

  "Voor de renners is er eigenlijk weinig veranderd met de hele coronacrisis. Zij doen gewoon wat ze al voor de coronabreak deden, namelijk zorgen dat ze niet ziek worden."

   

  "Ziek worden is een ramp, want dan verlies je je broodwinning. Voor een renner is het dubbel zo erg als voor een voetballer. Dat verklaart misschien het grote contrast met voetballers die maar gewoon verder blijven leven en die nu her en der geconfronteerd worden met het coronaspook. De renners in de Tour koersen daarentegen veilig voort in hun bubbel."

  Voor de renners is er weinig veranderd met de coronacrisis. Zij doen gewoon wat ze al voor de coronabreak deden: zorgen dat ze niet ziek worden.

   

  Herbekijk hier de Facebook Live met Renaat Schotte: