Caster Semenya haalt bakzeil in beroep tegen testosteronregel

  Caster Semenya is tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter.

  Olympische kampioene Caster Semenya heeft de "testosteronregel" niet kunnen laten schrappen bij het Zwitserse federale hooggerechtshof. Ze moet dus nog steeds testosteronremmers nemen om te mogen deelnemen aan de 800 meter.

  Caster Semenya groeide de laatste jaren uit tot het boegbeeld van de strijd van hyperandrogene vrouwen (die te veel androgenen aanmaken en dus een te hoge testosteronspiegel hebben) tegen de atletiekbonzen. 

   

  Dankzij haar natuurlijke aanleg domineerde de Zuid-Afrikaanse de 800 meter de voorbije jaren en pakte ze twee olympische titels, maar de Internationale Atletiekfederatie voerde een maximale testosteronwaarde in voor loopsters die deelnemen aan de afstanden van 400 meter tot de mijl. Semenya moet dus testosteronremmers nemen om te kunnen deelnemen.

   

  Semenya probeerde bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de regel te schrappen, maar haalde bakzeil. De Zuid-Afrikaanse richtte zich voor de Spelen in Tokio noodgedwongen op de 200 meter, maar gaf de strijd nog niet op.

   

  Ze stapte ook naar het Zwitserse federale hooggerechtshof, maar ook daar krijgt ze ongelijk. "Ik ben enorm ontgoocheld", zegt ze. "Maar ik weiger me te laten drogeren door de Atletiekfederatie. Vrouwelijke atleten uitsluiten vanwege hun natuurlijke mogelijkheden plaatst de Atletiekfederatie aan de verkeerde zijde van de geschiedenis."