US Open: "We hadden geen andere keuze dan Djokovic diskwalificeren"

  Djokovic verontschuldigt zich.

  US Open-directeur Soren Friemel blijft achter zijn beslissing staan om Novak Djokovic te diskwalificeren. De nummer 1 in het tennis sloeg er ongewild een bal tegen een lijnrechter.

  Djokovic had net zijn opslagspel uit handen gegeven tegen Pablo Carreno-Busta en reageerde zijn frustraties af door een tennisbal weg te slaan. Maar de Serviër raakte het strottenhoofd van een vrouwelijke lijnrechter en mocht zijn koffers pakken. 

   

  "We hebben in het bureau van de scheidsrechter alles nog eens bekeken", zegt Friemel. "Je moet immers honderd procent zeker zijn op zo'n moment."

  Ook wij vonden dat Djokovic het niet met opzet had gedaan. Maar hij blesseerde een lijnrechter en dan is het reglement duidelijk.

  Soren Friemel, directeur US Open

  "Het heeft dus wat tijd gekost om de beslissing te nemen, maar we wilden ook de speler zijn versie van de feiten laten geven."

   

  "Novak zei dat hij niet de bedoeling had de lijnrechter te raken. Hij gaf wel toe dat hij kwaad en gefrustreerd was, en daardoor hard tegen de bal sloeg. Hij vond niet dat hij daarvoor uitgesloten moest worden."

   

  "Ook wij vonden dat hij het niet met opzet had gedaan. Maar met zijn actie blesseerde hij een lijnrechter en dan is het reglement duidelijk. Er was dus geen andere keuze dan uitsluiting", besluit Friemel.

  Ook deze toppers verlieten vroegtijdig een Grand Slam:

  Het is de eerste keer dat de nummer 1 van de wereld uitgesloten wordt tijdens een grandslamtoernooi. Toch gingen al enkele toppers Djokovic voor. 

   

  In 1990 moest de Amerikaan John McEnroe de Australian Open vroegtijdig verlaten. Ook Jeff Tarango en de Brit Tim Henman mochten in 1995 niet verder op Wimbledon.