Tadej Pogacar na zijn topweekend: "Toch ook wel een beetje verrast"

  Tadej Pogacar mag even uitblazen na zijn topweekend in de Pyreneeën.

  Tadej Pogacar was het voorbije weekend dé man van de doortocht in de Pyreneeën. Zaterdag maakte hij verloren tijd goed, zondag triomfeerde hij in Laruns. De  21-jarige Sloveen ontpopte zich tot een te duchten concurrent voor de eindzege. "Als ik deze vorm kan aanhouden, dan kan ik voor het podium gaan." 

  "Het wordt morgen een verraderlijke etappe"

  Vrijdag verloor Pogacar nog meer dan een minuut in de waaieretappe naar Lavaur, maar na een dijk van een weekend doet de Sloveen van UAE weer helemaal mee voor de eindzege in de Tour. 

   

  "Het voorbije weekend was een ongelooflijke ervaring voor mij", zei Pogacar vandaag op de rustdag. "Ik wist dat ik in vorm was, maar ik had gisteren toch niet verwacht om te winnen."

   

  "Ook de dag voordien was ik goed, toen ik een gat sloeg van 40 seconden. Dat was toch bijzonder. Ik was erg blij en ook wel een beetje verrast."

   

  Morgen zou de wind wel eens opnieuw een hoofdrol kunnen spelen in de rit naar Saint-Martin-de-Ré. Heeft Pogacar daar geen schrik voor na de rampzalig verlopen waaierrit van afgelopen vrijdag? 

   

  "Vrijdag hebben we fouten gemaakt, maar morgen is een andere dag . Het is een ander deel van Frankrijk met een andere wind. Het zal een lastige rit worden als er zijwind is, maar we zijn voorbereid."

   

  "Het wordt morgen een verraderlijke etappe. Het is vlak, maar aan de kust, dus we zullen wellicht veel wind hebben in de finale. Het wordt misschien zelfs moeilijker dan sommige bergritten, maar we hebben een sterk team met ervaren renners."

   

  "Marco Marcato kent het peloton. Als er chaos is, probeer ik zijn wiel te houden. Ook Alexander Kristoff weet altijd uitstekend positie te kiezen."

  Pogacar was gisteren de beste in Laruns.

  "Ons team is sterk genoeg om voor het geel te strijden"

  Toch is het net de sterkte van UAE Team Emirates waaraan getwijfeld wordt. Heeft Pogacar wel een team om de Tour mee te winnen? "Ik denk dat ons team sterk genoeg is om voor het geel te strijden. We hebben dat ook al getoond, we hebben al 2 ritten gewonnen."

   

  UAE Team Emirates moet het na de opgave van Fabio Aru wel met een man minder doen. "Ik weet niet wat er gisteren gebeurd is, maar hij voelde zich duidelijk niet goed. Het is een groot verlies voor de ploeg, maar we zijn sterk genoeg."

   

  Pogacar staat momenteel 7e in het algemeen klassement, op 44 seconden van Primoz Roglic. Over zijn kansen op eindwinst blijft hij diplomatisch. "Ik heb nu wat achterstand, maar als ik de vorm kan behouden van de voorbije 2 dagen, dan kan ik proberen voor het podium te gaan."

  Gisteren bleek nog maar eens dat Pogacar het prima kan vinden met zijn landgenoot Roglic. Maar van een Sloveense entente is volgens Pogacar geen sprake.

  "We zijn goede vrienden en we respecteren elkaar, maar in de wedstrijd wacht je op niemand. In de koers is het gewoon competitie. Hij rijdt voor zijn team en ik voor het mijne. Iedereen wil winnen."

  Primoz en ik zijn goede vrienden en we respecteren elkaar, maar in de koers wacht je op niemand. Iedereen wil winnen. 

  Bekijk hier de persconferentie van Pogacar: