Na 9 ritten in de Tour: wie was top en flop?

  Wout van Aert was zonder twijfel de man van de eerste week in de Tour.

  Alle ploegen zullen gisteren van de eerste rustdag gebruikgemaakt hebben om hun prestaties tot dusver in de Tour de France te evalueren. Wie mag tevreden zijn en wie ontgoochelt? Dit is ons tussentijdse rapport.

  Top

  • Hebben we nog superlatieven om de prestaties van Wout van Aert te kaderen? Van Aert viel vorig jaar letterlijk en figuurlijk weg uit de Ronde van Frankrijk, maar wervelt een jaar later door de Tour. Alleskunner Van Aert won al 2 ritten, gidst zijn kopman door de waaiers, dunt als een volwaardige klimmer de favorietengroep uit op de cols en bevestigt elke dag dat hij momenteel wellicht de beste renner van het pak is.
  • Slovenië is geen wielernatie, maar de gele trui is wel in het bezit van Primoz Roglic en Tadej Pogacar was de man van het afgelopen weekend. De topfavoriet is 30 jaar, het goudhaantje wordt daags na de Tour 22 jaar. Het zijn 2 verschillende generaties, maar het duo spreekt dezelfde taal en zou in deze Tour misschien wel eens een entente kunnen vormen tegen het overige - voornamelijk Colombiaanse - geweld. Wordt deze Tour de Ronde van de Slovenen?
  • Frankrijk is weer enkele illusies armer, maar bij de zuiderburen zal er ongetwijfeld ook licht optimisme zijn. Na 9 ritten bezetten de Fransen met Guillaume Martin (Cofidis) en Romain Bardet (AG2R) nog altijd de 3e en 4e plaats in het klassement, op amper een half minuutje van leider Roglic. Voor de ene Fransman is het een onverhoopt succes, voor de andere Fransman een onverwacht succes. Martin kan zichzelf eindelijk op de kaart zetten, Bardet is zonder druk naar Nice afgezakt en die aanpak lijkt eindelijk te renderen. Trekken ze de lijn de komende weken door?
  • Jumbo-Visma is voor velen dé ploeg in deze Tour, maar ook Sunweb verdient meer dan een pluim. Het team is opgebouwd uit vrijbuiters, die deze Tour elke dag kleuren. Marc Hirschi strandde 2 keer op een zucht van een ritzege, Cees Bol is de revelatie in de sprints en beschikt over een zeer sterke trein. Schieten ze in het vervolg van deze Tour wel in de roos?

  Pogacar en Roglic leggen het meteen bij na hun aanrijding:

  +/-

  • Julian Alaphilippe kon al op de 2e dag victorie kraaien in Nice. Die emotionele overwinning zorgde voor bevrijding en opluchting, maar na het bidonakkefietje en het verlies van zijn gele trui is Alaphilippe van het voorplan verdwenen. In de Pyreneeën kon hij de schijn niet ophouden en zakte hij meermaals door het ijs. Zijn klassement is helemaal naar de vaantjes, maar is de Franse springveer goed genoeg om nog een ritje te winnen?
  • De Tour de France van Lotto-Soudal begon dramatisch met de valpartijen en opgaves van John Degenkolb en Philippe Gilbert. Op dag 3 kwam de ommekeer met de ritzege van Caleb Ewan, maar bij de Belgische formatie zit er nog altijd zand in de motor. Met Steff Cras is ook al een 3e renner verdwenen. Grijpt Ewan de resterende schaarse sprintkansen en valt de puzzel nog eens in elkaar voor Thomas De Gendt?

  De ritzege van Alaphilippe:

  Flop

  • Komt het ooit nog goed tussen Thibaut Pinot en de Tour de France? Groupama-FDJ zette alles op de Fransman, maar een valpartij op de openingsdag trok al een streep door zijn kansen. Pinot, die al kwakkelde met zijn rug, viel in de Pyreneeën door de mand. Een ritzege zou zijn Tour nog wat kunnen opkleuren.
  • Cofidis kan alleen maar tevreden zijn over de prestaties van Guillaume Martin, maar Elia Viviani, die andere kopman, stelt fors teleur. De Italiaan begon met een 6e plaats in Nice, maar kwam er sindsdien helemaal niet aan te pas. Wordt het een zeer anonieme Tour voor Viviani, vorig jaar nog ritwinnaar?
  • Ook bij Movistar is de balans bijzonder mager. Enric Mas heeft de schade nog min of meer beperkt en staat 12e, Alejandro Valverde kan zijn stempel maar niet drukken en Marc Soler lijdt weer aan zelfoverschatting. De ambitieuze Spanjaarden dreigen met hun zoveelste drietand weer te ontgoochelen.

  Thibaut Pinot.