Gerlo: "Kim Clijsters is voor een stuk haar eigen erfenis aan het ondergraven"

Tien jaar geleden, in 2010, won Clijsters voor de derde keer de US Open.

Aan brandende sportactualiteit geen gebrek afgelopen week. Met sportieve duizendpoot Luc Kempen en Sporza-journalist Dirk Gerlo ging het in onze podcast De Tribune onder meer over tennis, atletiek, de Ronde van Frankrijk en Formule 1. 

In deze aflevering hoort u:

  • Dat de Netflix documentaire Formula 1: Drive to Survive een goede kijktip is voor wie wil weten waarom de zege in Monza zo emotioneel was voor Pierre Gasly.
  • Waarom Dirk Gerlo te doen heeft met triatleet Frederik Van Lierde.
  • Waarom Novak Djokovic een enorme kans liet liggen in New York en Canada de toekomst van het mannentennis in handen heeft.
  • Hoe Jumbo-Visma 5 jaar geleden nog koersen probeerde te winnen op 3 rijstwafeltjes.
  • Waarom Mo Farah zich een hoedje schrok toen hij vorige week op de piste kwam in het Koning Boudewijnstadion.

"Alleen talent volstaat van geen kanten"

Het eerste grandslamtoernooi voor Kim Clijsters sinds haar comeback is op een sisser uitgedraaid. Ze verloor in de eerste ronde van de nummer 29 van de wereld, Jekaterina Alexandrova. Meer dan ooit zijn er twijfels of ze op haar 37e zichzelf een plezier heeft gedaan met een terugkeer.

 

"We moeten langzaam volmondig zeggen dat haar comeback niet veel nut heeft", zei tenniskenner Dirk Gerlo. "Als een Clijsters of een Justine Henin zeggen dat ze wil terugkeren, dan is dat niet om in de eerste of tweede ronde te worden uitgeschakeld. Dan willen ze halve finales of finales halen."

 

"Zoals we het nu zien, is dat absoluut onmogelijk voor Kim. De enige kanttekening daarbij is: Kim Clijsters zal zich niets aantrekken van wat wij met zijn allen over haar zeggen. Ze gaat blijven doen wat ze zelf het beste acht."

 

"Het tennistalent en de klasse heeft ze, maar dat alleen volstaat van geen kanten. Clijsters is niet gediend geweest door de omstandigheden, zeker niet. Ze is er met veel ambitie aan begonnen en wist zelf ook wel dat ze in het begin niet scherp genoeg stond."

 

"Je ziet intussen ook wel dat ze tennissend vooruitgang heeft geboekt. De match tegen Alexandrova was goed in de eerste twee sets, maar in de derde zakt ze compleet door het ijs.  Als je wilt meedoen voor de prijzen moet je gewoon superfit zijn. Als de vermoeidheid je parten begint te spelen, valt ook de techniek weg en kan je het vergeten."

Als je wilt meedoen voor de prijzen moet je gewoon superfit zijn. Als de vermoeidheid je parten begint te spelen, valt ook de techniek weg en kan je het vergeten.

Dirk Gerlo

Veel mensen hebben twijfels bij de fysieke paraatheid van Kim Clijsters, maar journalisten komen heel moeilijk aan informatie. Clijsters schermt zich al jaar en dag bijzonder sterk af. "Zo hebben we als journalisten ook totaal geen zicht op haar voorbereiding", zegt Dirk Gerlo. 

 

"Ik zou graag vragen hoe het nu verder gaat of hoe ze de periode in Amerika heeft doorgebracht. Hoeveel uur stond ze op de baan? Waren er problemen?"

 

"In het Whatsapp-bericht dat haar manager me stuurde, staat dat ze nog geen zicht hebben op de toekomst. Ik begrijp daaruit dat ze volop aan het bezinnen is of het nog wel nut heeft. Maar als ik om verduidelijking vraag of bel, krijg ik geen antwoord."

 

"Nu komen de graveltoernooien er aan, waarin je nog harder moet werken om matchen te winnen. Gaat ze dat doen? Daarna een paar indoortoernooien spelen en dan mikken op de Australian Open, wat pas begin volgend jaar is? Ik weet het niet hoor. Voor een stukje is ze haar eigen erfenis aan het ondergraven."

Download de podcast van De Tribune