Tom Dumoulin: "We hebben laten zien hoe sterk we zijn als ploeg"

  Tom Dumoulin: "Ik ben blij dat ik mijn aandeel had in het werk van de ploeg."

  Na de 9e rit in de Tour is het eindelijk gebeurd: Jumbo-Visma heeft met Primoz Roglic de gele trui in de ploeg. "Wij denken dat het niet te snel is, anders hadden we vandaag zo niet gereden", zegt Tom Dumoulin. Voor Wout van Aert was het "another hard day at the office". 

  Tom Dumoulin cijferde zich op de Col de la Marie Blanque weer weg voor Primoz Roglic. "Vandaag was ik iets beter dan gisteren. Ik kom nog steeds wat tekort. Dit is niet de vorm van een Tourwinnaar, zo eerlijk moet ik wel zijn."

   

  "Ik ben wel blij dat ik ook mijn aandeel heb en dat we met de ploeg betere controle hadden dan gisteren", geeft Dumoulin toe. "Uiteindelijk is het een heel mooie dag voor ons. We pakken de gele trui, helaas net geen etappewinst."

   

  "Het was een ongelooflijk zware rit en dat hadden we niet verwacht. Het was koers vanaf de start en het is nooit meer gestopt. We hebben laten zien hoe sterk we zijn als ploeg."

   

  Jumbo-Visma moet nu alles controleren, is het niet te vroeg om de gele trui al te hebben? "Wij denken dat het niet te snel is, anders hadden we vandaag zo niet gereden. We hebben de gele trui nu, zijn als ploeg supersterk en we hebben de koers tot nu onder controle."

   

  Wie worden de concurrenten? "Pogacar is op dit moment echt heel sterk, ik ben onder de indruk van zijn aanvallen. Bernal lijkt er ook goed bij te zitten en dat had ik niet verwacht."

  Tom Dumoulin volgt nu zelf op meer dan 3 minuten van zijn ploegmaat Roglic. "Of ik nog groeimarge heb? Dat weet ik niet, tot nu toe herstel ik goed. Misschien rijd ik in de laatste week de sterren van de hemel, misschien ook niet. Ik heb geen idee."

  Van Aert: "Deze zwaarste rit zal er wel inhakken"

  In de ploeg van Jumbo-Visma speelt Wout van Aert elke rit een belangrijke rol. "Another hard day at the office", reageert hij bij Carl Berteele. "Het was de zwaarste rit van de Tour en die zal er wel inhakken. Ik denk dat iedereen blij zal zijn dat het morgen rustdag is."

   

  "Het viel op dat de ploegen van de klassementsrenners iemand in de vlucht wilden hebben. Dan heb je de keuze om te blijven meespringen of tempo te gaan rijden."

   

  "We hebben voor dat laatste gekozen, omdat we sterk in de breedte zijn. Robert (Gesink) en ik hebben de koers dan in handen genomen."

   

  "Als je op kop rijdt, dan kun je het beter zo doen dat iedereen afziet. Ook in de vallei hebben we doorgetrokken. Dan zit alles op een lint en zien ook de renners in het wiel af. Het zou stom zijn om het niet te doen."

   

  "We hebben geprobeerd om te versnellen richting de laatst klim, ook om dicht bij Hirschi te blijven. Primoz gaf aan dat hij zich goed voelde en er waren bonificaties aan de finish en op de laatste klim. Ik denk dat we dat goed aangepakt hebben."

  Met de gele trui voor Roglic zal Wout van Aert nu elke dag aan de bak moeten. "Hopelijk zal dat nu niet meer veranderen", zegt Van Aert. "Het is mooi om de gele trui te hebben, we hebben er hard voor gewerkt."

   

  "Ik zie dat Tom (Dumoulin) ook beter wordt, we zullen zeker nog een beroep kunnen doen op hem. Dinsdag zitten we aan de kust, dus het zal dan wellicht alle hens aan dek zijn."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar