Sven Nys: "Pogacar beseft zelf nog niet dat hij de Tour kan winnen"

Na een weekend in de Pyreneeën mogen de renners morgen even uitblazen op de eerste rustdag in deze Tour. Welke conclusies kunnen we trekken na de Sloveense coup in Laruns? "Ik ben erg gecharmeerd door Pogacar", zei Sven Nys in onze Facebook Live.

"Indrukwekkend wat Pogacar liet zien"

Tadej Pogacar gaf dit weekend zijn visitekaartje af in de Pyreneeën. Gisteren pakte hij bijna de helft van de verloren seconden op de favorieten terug, vandaag deed hij nog beter met ritwinst. Sven Nys is onder de indruk.

 

"Ik ben heel erg gecharmeerd door wat we gisteren en vandaag zagen van Pogacar. Het is indrukwekkend, want hij is nog heel jong. Ik heb de indruk dat als je zijn interviews na de wedstijd hoort, dat hij zelf nog niet beseft dat hij deze Tour kan winnen."

"Roglic heeft kans laten liggen"

De Slovenen grepen vandaag de macht. De ritzege was voor Pogacar, terwijl Primoz Roglic het geel afsnoepte van Adam Yates. Toch zat er volgens Nys meer in voor Roglic.

 

"Ik vond dat Roglic gisteren een kans heeft laten liggen ten opzichte van de mannen van Ineos. Bernal had misschien wel zijn minste dag.  Ik had de indruk dat Roglic daar nog twijfelde en dat er afspraken waren vanuit de auto om niet aan te vallen en Pogacar voorsprong te laten nemen.

 

"Misschien was dat wel de enige kans om Bernal op een paar seconden te rijden."

"Momenteel is de Tour erg onvoorspelbaar"

De coronaversie van de Tour staat voorlopig bol van de spanning. Ook voor Nys kan het nog alle kanten uit. "Momenteel is het zeer onvoorspelbaar. We zien geen dominant Ineos waarvan je weet dat ze gaan winnen als er niks gebeurt."

 

"Jumbo-Visma is dan weer fenomenaal sterk en Pogacar geeft een extra pigment aan deze Tour. Ik verwacht uiteraard ook nog andere renners die zullen meedoen voor het klassement, maar Roglic, Bernal en Pogacar steken er bovenuit."

 

Nairo Quintana kon de kopgroep vandaag net niet volgen."Ik had hem vandaag verwacht, als je zag hoe hij gisteren reed. Maar hij had een zwakker moment. Dan is het de kunst om de schade te beperken en dat is bij hem minder goed gelukt."

 

"Hij is wel iemand die in de derde week tot zijn recht zal komen. Misschien niet voor eindwinst, maar ik ben ervan overtuigd dat hij een etappe kan winnen. Meedoen voor eindwinst blijft altijd net niet voor Quintana." 

Meedoen voor eindwinst blijft altijd net niet voor Nairo Quintana.

"Organisatie moet publiek opvoeden"

Over deze Tour hangt natuurlijk nog altijd de dreiging van corona. Op de Pyreneeëncols leek het publiek het virus wel vergeten. Weinig social distancing en niet iedereen droeg een mondmasker. Sven Nys vindt dat de Tourorganisatie steken laat vallen.

 

"De organisatie heeft de verantwoordelijkheid om het publiek op te voeden en de mensen weg te houden als ze in grote massa ergens op een berg gaan staan. Verspreid ze dan, verplicht mondmaskers en geef boetes."

 

"Als ik dan een minister hoor zeggen dat alles fantastisch is en heel goed georganiseerd, dan heb ik daar toch bedenkingen bij. We willen straks geen renners die positief testen op het coronavirus." 

Herbekijk hier de Facebook Live met Sven Nys: