Abdi na wereldrecord: "Ik kwam onbewust als eerste door op 20 km"

  Bashir Abdi poseert trots met de Belgische vlag na zijn prestatie.

  Vrijdagavond heeft Mo Farah het werelduurrecord op zijn naam  geschreven tijdens de Memorial Van Damme. Onderweg ging Bashir Abdi met het WR op de 20 km lopen. "Dat was totaal niet afgesproken", zegt onze landgenoot.

  In "De Zevende Dag" vertelde Bashir Abdi het verhaal achter zijn wereldrecord op de 20 kilometer. Dat bleek vooraf niet afgesproken te zijn.

   

  "Het is raar dat veel mensen dat denken. Mo Farah en ik werden begeleid door een virtuele haas, maar op een bepaald moment liep daarbij iets mis."

   

  "Mijn manager Jos Hermens was op de baan en gaf aan dat we te traag liepen. Daardoor begon ik te twijfelen. Er mocht echt niets meer misgaan want we waren al 45 rondjes ver."

   

  "Daarom zette ik me op kop voor Farah en kwam ik onbewust als eerste door op 20 km. Na de wedstrijd vertelde Cédric Van Branteghem me dat ik een WR gelopen had." 

  "De elektronische hazen waren heel behulpzaam"

  Tijdens de wereldrecordpoging konden kijkers thuis het tempo van de vorige recordhouder Haile Gebrselassie volgen. Via de groene lichtjes in het stadion of het virtuele hologram op tv. 

   

  "Die lichtjes waren heel behulpzaam. Ik denk dat we dit in de toekomst meer en meer zullen zien", zegt Abdi. "Je krijgt zo meer informatie. Je weet of je perfect op schema loopt of niet."

   

  Cédric Van Branteghem, CEO van de Memorial Van Damme, is tevreden. "Het is een technologische innovatie. Over het algemeen heeft het goed gewerkt, maar net op het einde kwam er een glitch in de software."

   

  "De lichtjes liepen achter en dat kon niet meer rechtgezet worden. Voor Farah en Abdi was het beter dat deze toch bleven doorlopen. Ze moesten gewoon goed in hun hoofd knopen dat de lichtjes hen niet meer mochten inhalen", besluit Van Branteghem.

  Bekijk hier het volledige interview: