Peter Vandenbempt na Denemarken-België: "Ik vond Denayer uitstekend"

  Peter Vandenbempt zag goeie en minder goeie dingen van de Rode Duivels.

  Peter Vandenbempt bracht zaterdagavond verslag uit van Denemarken-België in de Nations League. De radiocommentator viel niet van zijn stoel door wat hij op het veld zag, maar merkte toch enkele opvallende dingen op.

  "Een cijfer tussen 6 en 7"

  Heeft België last gehad van de afwezigheid van enkele sterkhouders? Ja en neen.

   

  In defensief opzicht niet. De Belgen hebben uitstekend verdedigd. De Denen hebben over de hele wedstrijd bekeken één keer vanaf afstand getrapt. Er was een hardnekkigheid en wedstrijdmanagement waaruit blijkt dat de Belgen gegroeid zijn. Het blok stond er, dat is zeker een plus.

   

  Maar je kunt niet zeggen dat België geweldig gevoetbald heeft. Het zou zeer bizar zijn dat een voetballand als België zonder Kevin De Bruyne en Eden Hazard, die tot de beste voetballers ter wereld horen, dezelfde kwaliteit kan brengen, voetballend, creatief en aanvallend.

   

  Alleen heeft België op dit moment een dermate niveau dat het zelfs zonder al die sterkhouders vrij makkelijk kan winnen bij Denemarken. Oké, dat is niet het grootste voetballand van de wereld, maar wel het nummer 16, dus niet het nummer 66. Denemarken had al 33 wedstrijden op een rij niet meer verloren, dus wat dat betreft, is het voor de Belgen wel een positief verhaal.

   

  Een cijfer op de Belgische prestatie plakken? Ik zou zeggen iets tussen 6 en 7. We moeten een beetje streng zijn, want de lat ligt hoog. Over een jaar of 5, wanneer deze gouden generatie uit het zicht verdwenen is, zullen we een 0-2-overwinning in Denemarken niet meer zo vanzelfsprekend vinden.

   

  Maar nu is de lat dermate hoog gelegd dat we dit de normaalste zaak van de wereld vinden. Dus we gaan nog met veel heimwee terugdenken aan de attitude die we nu ontwikkeld hebben.

  "Denayer vond ik achterin uitstekend"

  De Belgen hebben nauwelijks kansen gehad in de eerste helft. Er waren wel twee gevaarlijke standaardsituaties. Na de rust was er één kans met Lukaku, die zich heel sterk maakte in de rechthoek en knap op doel trapte, en dan ook de 0-2, waarbij Lukaku opnieuw het grote werk leverde. Maar dat was het.

   

  Zeker toen de Belgen onder druk stonden - in de openingfase en even in de tweede helft - hadden ze grote problemen met het uitvoetballen. De bal ging veel over de zijlijn en was ofwel te kort of te ver. Het gepruts in de eigen rechthoek ook... Dat waren toch enkele probleempjes.

   

  Jason Denayer vond ik achterin wel uitstekend. Alles wat hij deed, deed hij goed. Hij was gretig, sterk in de duels, zat kort op Dolberg, was vastberaden en autoritair. Hij straalde iets uit en durfde uit te voetballen. Het doelpunt dat hij maakte, deed hem deugd.

   

  Het waren niet de gemakkelijkste omstandigheden, want iedereen kijkt naar hem. Je mag natuurlijk geen vergelijking maken met Vincent Kompany, maar we zoeken nu wel een vervanger. Onder dat vergrootglas heeft Denayer het prima gedaan. Zijn prestaties in de Final 8 van de Champions League in Lissabon heeft hij doorgetrokken. Nu moet de bevestiging volgen.

   

  Ik ben wel al blij voor Denayer dat hij niet langer afgerekend zal worden op die noodlottige avond in Rijsel, op het EK 2016. Dus kunnen we hopen dat er in de toekomst (minstens) wisselmogelijkheden zijn.

  Jason Denayer vond ik achterin uitstekend. Alles wat hij deed, deed hij goed. Hij was gretig, sterk in de duels, zat kort op Dolberg, was vastberaden en autoritair. 

  "Misschien nog iets te beleven tegen Engeland"

  Op het EK volgend jaar speelt België opnieuw tegen Denemarken. Ze vielen me gisteren toch wel tegen, de Denen. Het was wel de eerste wedstrijd onder een nieuwe coach die Denemarken anders en frivoler moet laten voetballen.

   

  Er lopen een paar spelers rond met naam en faam: Dolberg van Nice, Poulsen die met Leipzig in de slotfase van de Champions League actief was, Eriksen van Inter, achteraan zit het prima in elkaar en ze hebben een topdoelman.

   

  Dus in principe hebben ze een goed elftal, maar ik had de indruk dat ze met die nieuwe trainer toch nog maar aan het begin staan van een nieuw verhaal.

   

  Qua creativiteit was het beneden alle peil, maar goed: ze hebben nog een heel jaar om het niveau op te krikken. Ik durf te denken dat dit Denemarken niet hetzelfde Denemarken zal zijn als dat dat België op 17 juni 2021 - hopelijk - op het EK weer zal ontmoeten, en dat dan - ook hopelijk - eindelijk weer in een vol stadion.

   

  Tot slot: de Nations League is geen topattractie. Maar toch zie ik af en toe goeie wedstrijden. Ik heb donderdag naar Duitsland-Spanje gekeken, dat was best een hoog niveau en een leuke wedstrijd.

   

  Zodra de Belgen gerodeerd zijn, valt er voor ons misschien ook nog wel iets te beleven, bijvoorbeeld in de twee matchen tegen Engeland. Maar in de huidige Covid 19-situatie vind ik dat deze Nations League misschien beter geschrapt had kunnen worden.