Wuyts over tactiek van Jumbo-Visma: "In zwak moment moet je durven te bluffen"

  Koos Jumbo-Visma de juiste tactiek?

  Het Tour-peloton heeft de Pyreneeën aangesneden en dat heeft het algemeen klassement toch wat overhoop gegooid. Bij Jumbo-Visma lijkt het na het tijdsverlies van Tom Dumoulin nu duidelijk wie de kopman is. "Ze hebben zichzelf in de voet geschoten", analyseerde Michel Wuyts in een Facebook Live.

  Vraag 1: Heeft Jumbo-Visma zichzelf in de voet geschoten?

  "Ja, dat vind ik wel. Al leek het signaal me wel van Tom Dumoulin zelf te komen. Je zag hem in beeld zijn microfoontje pakken. Ik interpreteerde dat als "het gaat niet goed met me. Ik zal hier nog een opofferingsbeurt doen". Dat had niet gemoeten."

   

  "Je moet op een ogenblik van zwakte ook durven te bluffen. Ga dan in het wiel zitten en doe alsof er niets aan de hand is. Dan ben ik ervan overtuigd dat Dumoulin wel met de groten over de streep gekomen zou zijn. Dan was hij weer een dag verder en dan stonden ze daar nog met twee kandidaten. Nu staat hij op ruim 2 minuten. Dat is in de Tour die zich nu aandient erg veel. Dus hij heeft zichzelf uitgeschakeld."

   

  Had je Jumbo-Visma sterker verwacht? "Een paar elementen wel. George Bennett zijn beurt was heel beperkt. Die was niet bepalend. Dumoulin werkte rechtstreeks voor Roglic en Van Aert was ook indrukwekkend. Maar Sepp Kuss paste ook veel te vroeg. Roglic zat heel snel geïsoleerd. Die zal vandaag toch met schrik gezeten hebben."

   

  "Ook bij Ineos zag ik tal van lieden overboord gaan waarvan je verwacht dat die mee zouden kunnen. Dit gaat tot initiatieven leiden bij de tegenstand. Morgen ben ik nieuwsgierig wie het heft in handen zal nemen. Wie gaat initiatief nemen?"

  Je moet op een ogenblik van zwakte ook durven te bluffen. Ga dan in het wiel zitten en doe alsof er niets aan de hand is

  Vraag 2: Wat denk je van Bernal?

  "Het is bij Bernal nu tussen hangen en wurgen. Dit is niet intelligent koersen. Hij kan niet beter. En zijn ploeg - en dat zag ik vorig jaar al - is niet meer zo sterk als vroeger."

   

  "Maar hoe langer Bernal krampachtig kan volgen, hoe gevaarlijker hij wordt. Met zijn kunde en klasse komt er een moment waarop hij uit die fase geraakt. Als hij dan zijn ritme van vorig jaar kan terugvinden, dan wordt hij gevaarlijk. De essentie wordt het loodzware vierluik in de Alpen. Daar moet hij zo goed mogelijk aan beginnen."

  Vraag 3: Wie wint de Tour?

  "Ik begin erg te twijfelen. Je zou nog altijd aan Roglic denken, maar ik denk nu meer aan een man die in een dag of twee dagen met een aankomst bergop een slag kan slaan. Een gat dat groot genoeg is. En dan kom je bij Quintana uit."

   

  "Ik heb hem nog niet veel genoemd, maar dat is een goed teken. Dit lijkt een Tour  van de nivellering te worden en dan komt het erop aan om zo weinig mogelijk in de kijker te rijden. Quintana met al zijn ervaring, die kan er voor gaan."

   

  "Maar ik denk aan een wisselvallige Tour. Dus morgen laat ik misschien al een andere naam vallen."

  Herbekijk de Facebook Live met Michel Wuyts