Vandenbempt: "Was voor Barça niet slecht geweest als Messi vertrokken was"

  Lionel Messi is ook volgend seizoen te zien in een het shirt van FC Barcelona.

  Vertrekt Lionel Messi bij FC Barcelona of blijft hij? Die vraag domineerde de voorbije week de voetbalwereld. Het is uiteindelijk blijven geworden. "Of een heropbouw vanaf de ruïnes kan met Messi in het team, dat weet ik nog zo niet", is Peter Vandenbempt sceptisch. "Voor Ronald Koeman zal het moeilijker zijn om zijn ideeën te introduceren met Messi in het team."

  "Messi is gebleven met de arm omgewrongen"

  Als ik het interview zie, dan is het met frisse tegenzin dat Lionel Messi blijft bij FC Barcelona. Hij was klaar met de club en dat had hij ook al aan zijn huilende kinderen verteld.

   

  Ik kan wel begrijpen wat hij zei. Ze zijn drie keer op een rij vernederd in de Champions League en hij was klaar voor een nieuwe uitdaging. "Er zijn al een paar jaar geen projecten meer in Barcelona", zei hij ook. Dat is toch zeer duidelijke taal.

   

  Messi is ook zeer teleurgesteld over het feit dat voorzitter Josep Bartomeu zijn beloftes niet heeft gehouden. Dat hij op het einde van het seizoen niet zelf mocht kiezen of hij wilde vertrekken of niet. Het is dus met de arm omgewrongen dat hij uiteindelijk toch is gebleven.

   

  Hij heeft Barcelona alles gegeven, maar omgekeerd is dat ook het geval. Hij wilde dan ook niet weggaan met een rechtszaak. Wat dat betreft kijken we volgend seizoen dus naar een soort verstandshuwelijk tussen Messi en wat al die jaren zijn grote liefde is geweest. 

   

  Of dat een gezonde voedingsbodem is voor een succesvol laatste jaar, dat weet ik nog zo niet.

  "Kan je aan een nieuw avontuur beginnen mét Messi?"

  Die paar voorbeelden uit het verleden hebben vaak uitgewezen dat het geen goed idee is om een speler tegen zijn zin bij de club te houden en nog een jaar met mekaar door te gaan.

   

  Een compromis vinden was een betere oplossing geweest. Maar ik heb begrepen dat alle supporters van Barcelona in de wolken zijn dat Messi - toch de grootste voetballer aller tijden van de club - blijft. Ook voor La Liga is het commercieel gezien ongelooflijk belangrijk. 

   

  Dat begrijp ik allemaal wel, maar ik doe misschien aan heiligschennis als ik zeg dat het voor Barcelona geen slechte zaak was geweest als Messi de club had verlaten. Het is duidelijk dat ze daar aan het einde van een cyclus zijn gekomen, om dat cliché nog maar eens vanonder het stof te halen.

   

  Barcelona moet eigenlijk vanaf nul weer een elftal opbouwen dat over een paar jaar weer het beste van de wereld kan zijn.

   

  Als je dan toch afscheid neemt van een heleboel spelers zoals Ivan Rakitic en misschien ook Sergio Busquets en Gerard Pique, dan vraag ik mij af of je aan een nieuw project en avontuur kan beginnen mét Messi, die toch groter is dan de club en de ploeg zelf.

   

  Met Messi blijf je toch in hetzelfde stramien zitten. Je kan eventueel wel wat andere spelers inpassen, maar die hele ploeg zal toch in functie van Messi blijven voetballen. Wat ook niet onlogisch is natuurlijk.

  Die paar voorbeelden uit het verleden hebben vaak uitgewezen dat het geen goed idee is om een speler tegen zijn zin bij de club te houden

  "Ook voor Koeman is verlengd verblijf geen goede zaak"

  Het is wat mij betreft moeilijker om een nieuwe weg in te slaan en de sleutels van de club in handen te geven van een aantal veelbelovende jonge voetballers zoals bijvoorbeeld Frenkie de Jong en anderen die ze kunnen aantrekken.

   

  Of een heropbouw vanaf de ruïnes kan met Messi in het team, dat weet ik nog zo niet. Ik denk dat ze dan nog een extra jaar moeten wachten. Maar oké, het kan ook zijn dat Messi nog een keer het allerbeste in zichzelf bovenhaalt en dat hij 200 doelpunten maakt en Barcelona de treble bezorgt. 

   

  Ik heb gelezen dat kersvers trainer Ronald Koeman gezegd heeft dat het gedaan is met de voorkeursbehandelingen. Toch denk ik dat Messi daar nog altijd zal van kunnen genieten het komende jaar.

   

  Als Koeman zijn ideeën wil introduceren in het elftal van Barcelona, dan zal dat moeilijker zijn met Messi in het team. Hoe je het ook draait of keert: alle trainers die bij Barcelona de revue zijn gepasseerd, moeten toch op één of andere manier een verstandhouding vinden met Messi, die zelfs op zijn 33e groter is dan de andere 10 spelers samen.

   

  Koeman lijkt al een overgangsfiguur met de voorzittersverkiezingen die er zitten aan te komen. De ene kandidaat wil Pep Guardiola terug, een andere wil Jürgen Klopp en er worden nog namen genoemd. Al die kandidaten willen uitpakken met een nieuwe trainer. Ook voor Koeman is een verlengd verblijf van Messi dus niet meteen een goede zaak.

   

  Net als voor Messi overigens. Als hij dan toch van plan is om nog eens naar de Premier League te trekken, dan doet hij dat beter op zijn 33e dan op zijn 34e. Hij wordt toch een jaartje ouder en de Premier League is heel intens. Dat lijkt mij niet evident. 

  Of een heropbouw vanaf de ruïnes kan met Messi in het team, dat weet ik nog zo niet. Ik denk dat ze dan nog een extra jaar moeten wachten.

  Peter Vandenbempt

  Geen vuiltje aan de lucht op de sociale media van FC Barcelona: