Podcast over "De Renner" met Serge Pauwels: "Zelfs Flecha las het in het Spaans"

  De Tour komt vandaag aan op de Mont Aigoual, de berg die een hoofdrol speelt in het legendarische wielerboek "De Renner" van Tim Krabbé. Christophe Vandegoor sprak voor zijn podcast Sporza Koers met Serge Pauwels, die het boek zelf een tiental jaar geleden verslond. 

  In De Renner vertelt schaker-schrijver Tim Krabbé het autobiografische verhaal van een wielerkoers in de Cevennes waar hij zelf als liefhebber aan deelnam. Met een chirurgische precisie beschrijft hij elke fase van de wedstrijd. Bijna 50 jaar later heeft De Renner een cultstatus verworven bij literaire wielerliefhebbers. 

   

  "Ik heb het boek een tiental jaar geleden gelezen", vertelt Serge Pauwels. "Ik ben eigenlijk geen grote lezer, maar het is niet zo'n dik boek en ik heb het in één ruk uitgelezen."

   

  Pauwels is zeker niet de enige renner die het boek heeft verslonden. "In de Tour van 2010 deelde ik een kamer met Juan Antonio Flecha. Hij was toen De Renner aan het lezen, uiteraard in het Spaans."

   

  "Ik legde hem uit dat vooral een van die eerste zinnen bekend is geworden ("Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me."). Ik wou weten hoe dat in het Spaans klonk en sindsdien haalt Flecha die zin altijd boven als we elkaar nog eens zien."

  Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe.  Niet-wielrenners. De leegte van die levens schokt me.

  Uit "De Renner" van Tim Krabbé

  "Heel herkenbaar als renner"

  Tim Krabbé was slechts een amateur-wielrenner, maar toch zijn zijn beschrijvingen uiterst accuraat, vindt Pauwels. "Tijdens de beklimming van de  Mont Aigoual beschrijft hij alles wat in hem opkomt. Heel herkenbaar als renner. Hoe dichter je bij je limiet komt, hoe negatiever je gedachten worden."

   

  Ook het gevecht tegen de pijn is Pauwels niet vreemd, al verandert die pijn volgens Krabbé na de finish in genot. "Dat is het verslavende van onze sport. We krijgen dat gevoel na elke training."

   

  Na bijna 50 jaar heeft het boek dan ook nog niets van zijn glans verloren. "Als het niet online staat, zal het aan veel renners van de huidige generatie voorbijgaan", zegt Pauwels. "Maar het is een aanrader voor iedereen."

  Luister naar de podcast van Sporza Koers over "De Renner" met Serge Pauwels