UCI organiseert zwaar WK wielrennen op en rond F1-circuit van Imola, enkel voor profs

  Mads Pedersen werd vorig seizoen wereldkampioen in het Verenigd Koninkrijk.

  Het WK wielrennen vindt dit seizoen plaats in de Italiaanse stad Imola, in de buurt van Bologna en San Marino. Imola vervangt de Zwitserse regio rond Aigle en Martigny, waar het WK niet kan georganiseerd worden door de strenge lokale coronamaatregelen. Nog een aanpassing: enkel de profs (m/v) zullen voor een trui strijden, de jeugd valt uit de boot.

  De coronamaatregelen in Zwitserland gooiden begin augustus roet in het eten van de UCI. Het WK wielrennen werd geschrapt en de Internationale Wielerunie moest op zoek naar een alternatief, liefst in Europa en met een gelijkaardig klimparcours.

   

  Er werd uiteindelijk beslist om de strijd om de regenboogtruien te verplaatsen naar Imola in Italië. De stad, bekend om zijn F1-circuit waar de Braziliaanse legende Ayrton Senna overleed in 1994 na een zware crash, zal het WK ontvangen in de laatste week van september.

   

  De UCI besliste ook om enkel een WK te organiseren voor de mannen profs en de vrouwen profs. De beloften en junioren vallen dus uit de boot. Op donderdag 24 september en vrijdag 25 september worden de tijdritten gereden, in het weekend staan de wegritten op het programma.

   

  Het wordt het 14e WK wielrennen in Italië. De laatste keer in 2013 was de Portugees Rui Costa in Firenze de beste voor de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde. Vincenzo Nibali was 4e, Philippe Gilbert 9e op een heuvelachtig parcours. 

  5.000 hoogtemeters, klimmen tot 14%

  Alle koersen starten en finishen op het F1-circuit, maar dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijk WK wordt. Het parcours is vergelijkbaar met het Zwitserse WK. De wegrit bij de mannen zal net geen 260 km lang zijn en telt bijna 5.000 hoogtemeters. De vrouwen leggen 144 km af, goed voor 2.750 meter omhoog.

   

  Het WK van de mannen bestaat uit 9 lokale ronden van elk 28,8 kilometer.  Op het rondje liggen telkens 2 zware beklimmingen, goed voor 3 kilometer klimmen in totaal met een gemiddelde stijgingspercentage van 10 procent met secties tot 14%. De vrouwen werken 5 ronden af.

   

  De tijdritten zullen dan weer afgewerkt worden op een grotendeels vlak parcours van 32 km.

   

  Imola organiseerde het WK al een keer in 1968. Toen won de Italiaan Vittorio Adorni, met bijna 10 minuten voorsprong op Herman Van Springel. Er was een entente tegen Eddy Merckx, waarvan Adorni, ploegmaat van Merckx bij Faema, kon profiteren.

  David Lappartient, de UCI-voorzitter, is een tevreden man:

  In 1968 werd Vittorio Adorni wereldkampioen in Imola