Bert De Backer gelooft niet in Roglic: "Niet veel vertrouwen dat hij veilig aan de finish komt"

  Bert De Backer is renner/analist.

  Geen Zdenek Stybar in de Tour dit jaar, maar gisteravond zat hij wel aan tafel bij Karl Vannieuwkerke in Vive le Vélo. Ook roeier Tim Brys en analist/renner Bert De Backer schoven mee aan voor een terugblik op de vijfde rit in de Tour de France.

  Vrouw van Stybar houdt teenbreuk over aan ritzege Alaphilippe

  Zdenek Stybar zou voor het eerst in 3 jaar weer de Ronde van Frankrijk rijden, maar op de valreep moest hij afhaken door een knieblessure. “Ik wou zaterdag eerst niet kijken, omdat het te pijnlijk was. Maar het begon dan toch te kriebelen. Het doet natuurlijk pijn, het is zeer vervelend dat ik er niet bij ben.”

   

  Stybar kon al meegenieten van de ritzege en de gele trui voor zijn ploegmaat Julian Alaphilippe. En het leverde ook nog een anekdote met zijn vrouw Ine op. “2 kilometer voor de finish riep ik haar om te komen kijken. Ze liep van de keuken naar woonkamer, maar bleef met haar teen achter de sofa hangen."

   

  "De teen stond 90 graden gebogen en ze heeft hem zelf teruggezet. Twee dagen later in het ziekenhuis bleek hij gebroken.”

  “Sunweb volgens het boekje, maar Van Aert was “outstanding””

  Hét gespreksonderwerp was gisteravond natuurlijk de straffe ritzege van  Wout van Aert. "Vandaag was het heel knap van Wout, maar iets meer te voorspellen dan wat we dinsdag gezien hebben", zei Bert De Backer.

   

  "Als ik de sprint opnieuw zie, geniet ik intens. Sunweb heeft het echt volgens het boekje gedaan. In die zin is het bijna jammer dat Van Aert wint. Sunweb heeft vooraf een plan gemaakt en dat tot op de seconde uitgevoerd. Maar er zat gewoon iemand in het wiel die “outstanding” was."

   

  Ook Stybar had alleen maar complimenten voor het werk van Sunweb. “Dit was de perfecte lead-out, maar Wout was gewoon sterker. Als je zag hoe sterk hij dinsdag ook was, dan had hij gewoon nog overschot.”

   

  En daarmee was het bruggetje gemaakt naar de indrukwekkende kopbeurt van Van Aert in de vierde Tourrit. Misschien nog wel straffer dan zijn ritzege. Ook Stybar keek zijn ogen uit. “Dat was echt ongelofelijk. Zelfs Bernal reed daar op zijn limiet, denk ik. Niemand wou proberen om aan te vallen. Vandaag wint hij dan de sprint en wellicht zal hij ook nog een tijdrit winnen.”

   

  Van Aert mocht gisteren zijn kans gaan van Jumbo-Visma. Volgens Tim Brys pakt de Nederlandse ploeg het prima aan. “Ze weten perfect wat ze doen bij Jumbo-Visma en wanneer ze hem die kans kunnen geven. Het is fantastisch straf na wat hij dinsdag gepresteerd heeft. Hij blijft ons verbazen.”

  "Het is goed dat de regel ook voor de gele trui geldt"

  Voor Deceuninck-Quick Step eindigde de dag gisteren in mineur. Julian Alaphilippe verspeelde zijn gele trui, omdat hij in de laatste 20 kilometer nog bevoorrading aangenomen had.

   

  Stybar voelde mee met zijn ploegmaat. “Het is heel spijtig om zo de gele trui te verliezen. Het zal heel hard zijn voor Julian, maar ik ben zeker dat hij zal vechten om de gele trui te heroveren. Misschien is hij nu wel extra geprikkeld.”

   

  Bert De Backer vindt dat de wedstrijdjury terecht ingegrepen heeft. “Het is een duidelijke regel om chaos te voorkomen. Uiteindelijk zag je Alaphilippe ook nog enkele renners inhalen om de bidon te kunnen pakken. Heel cru gezegd wordt het dus iets stressvoller in het peloton, omdat hij die bidon wil nemen."

   

  "De gevolgen zijn jammerlijk, maar het is goed dat de regel ook gevolgd wordt voor de gele trui.”

   

  Tim Brys vond dat ook Alaphilippe zelf verantwoordelijk was. “Hij reed zelf ook onder die boog van de 20 kilometer, dus hij had het ook zelf moeten weten.”

  "Vraag me af of Roglic zich 3 weken kan focussen"

  Uiteraard kwam ook de obligate vraag weer voorbij: wie wint de Tour? Tim Brys gelooft dat Primoz Roglic de beste kansen heeft. “Hij heeft ook het beste team en de vibe is daar supergoed. Ik zet mijn geld op Roglic.”

   

  Bestaat er een risico dat Jumbo-Visma de Tour te vroeg in handen neemt? “Ze hebben zoveel overschot, dan zou Roglic plots veel minder moeten worden en Bernal veel beter”, vertelde Stybar. “Ik zie dat eigenlijk niet gebeuren.”

   

  De Backer schat de winstkansen van Roglic dan weer niet hoog in. “Ik heb hem een paar jaar geleden, toen hij net begonnen was met koersen, in de Giro gezien. Ik word er bang van als ik achter hem rijd, dus ik heb er niet zoveel vertrouwen in dat hij veilig aan de finish komt. Ik vraag me af of hij zich 3 weken kan focussen om het op een verstandige manier aan te pakken."