Jelle Geens vandaag met ambitie op WK triatlon: "Kan op podium mikken"

  Jelle Geens.

  Jelle Geens en zijn collega-triatleten mogen weer in actie komen op het hoogste niveau. En dat hoogste niveau mag letterlijk genomen worden: vandaag staat in Hamburg de eerste wedstrijd na corona op het programma, meteen het WK. Geens zelf mikt op het podium.

  "WK in Hamburg kwam als een echte verrassing"

  Vandaag kan Jelle Geens weer volop aan de slag. In Hamburg staat - verrassend - het WK triatlon gepland, als eerste wedstrijd na de coronaperiode met de grote namen.

   

  "Met heel die coronaperiode is het toch wel heel lang geleden", vertelt Geens bij Sporza. "2 weken geleden deed ik mee aan een iets kleinere wedstrijd in Frankrijk en kreeg ik al een beetje het triatlon-gevoel. Maar nu is het inderdaad meteen een heel grote wedstrijd. Ik kijk er heel erg naar uit. Ik train heel graag, maar je doet het toch voor de wedstrijden.”

   

  De eerste "echte" wedstrijd na corona en al meteen een WK. “Dat was toch een verrassing toen het werd aangekondigd. Ik wist het pas 2 weken op voorhand. Ook mijn trainer, die veel goede bronnen heeft, was niet op de hoogte. Veel atleten zullen er niet geraken vanuit andere delen van de wereld."

   

  “Er zullen wel Amerikanen en Mexicanen zijn, maar dat is het wat de landen buiten Europa betreft. Vooral landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada zullen er niet bij zijn. Maar dat zijn 3 à 4 triatleten die ergens kans maakten op de wereldtitel. Voor de rest zal iedereen er wel zijn. Wie zaterdag wint, mag zichzelf terecht wereldkampioen noemen."

  Ik denk dat als alles meezit en ik geen pech heb, dat ik met de conditie die ik nu heb zeker op een podium zou kunnen mikken.

  Jelle Geens

  "Met deze conditie kan ik op podium mikken"

  Door de coronaperiode en de lockdown is het lastiger voor Geens om zicht te krijgen op de conditie van zijn concurrenten. "Ik heb van veel mensen op sociale media of Strava toch wel redelijk zotte dingen gezien. Richard Murray heeft 5 kilometer gelopen in 13’37”, helemaal alleen op de weg. Dat is toch indrukwekkend."

   

  "Maar het zal afwachten zijn hoe iedereen de coronaperiode is doorgekomen. Het is al een tijdje geleden, maar de lockdown was niet overal hetzelfde. In het begin mocht niemand in Spanje nog buiten, terwijl we hier wel nog konden fietsen en lopen. Ik weet niet of dat nog gaat meespelen. Het wordt afwachten en misschien zien we wel nieuwe namen, of namen die we plots niet vooraan zien."

   

  En wat met de eigen conditie? “Ik heb vorige maand met een deel van onze trainingsgroep getraind. Dat was met onder anderen Marten Van Riel – enkel het zwemmen en fietsen, want hij is geblesseerd voor het lopen – en Vincent Luis. Daar kan je je wel mee meten, dat zijn de beste atleten van de wereld op alle disciplines. Daarnaast zag ik ook mijn tijden op training en de wedstrijd vorige week."

   

  "En ik mag toch wel gerust zijn met mijn conditie. Ik denk dat als alles meezit en ik geen pech heb, dat ik met de conditie die ik nu heb zeker op een podium zou kunnen mikken."

  Jelle Geens op het podium in Hamburg.

  "Met een 3e plek goede herinneringen aan Hamburg"

  Vorig jaar werd Geens nog 3e in Hamburg. En dat lijkt hem goede moed te geven. 

   

  "Het zal op een andere plek zijn, in een afgesloten park zonder publiek. Er mag zelfs maar 1 coach van elk land op de race-site komen. Maar het blijft wel leuk om naar een stad te gaan waar ik vorig jaar een 3e plek heb behaald. Het blijven goede herinneringen."

   

  Ook van de partij in Hamburg: de coronaregels. "Ik ben net terug van een coronatest. Met dat resultaat moet ik naar de luchthaven en mag ik Duitsland binnen."

   

  "We hebben een logboek gekregen met wat we mogen, en niet mogen, hoe we alles moeten aanpakken, enzovoort. De briefing bijvoorbeeld, zal nu ook online zijn. Je moet mondmaskers dragen tot de line-up, het zal wat wennen zijn allemaal. Speciaal, maar het is de enige manier.”

   

  Naast de individuele race staat er zondag ook de mixed relay op het programma, weliswaar zonder Marten Van Riel, die een stressfactuur opliep.  

   

  Geens: "Dat is spijtig. Marten is gevallen met de fiets en heeft een bot gebroken. Maar met Erwin Vanderplancke hebben we een heel goede vervanger. Hij heeft tijdens de coronaperiode in Portugal gezeten en heeft er enkele wedstrijden gedaan."

   

  "Dan hebben we Valerie en Claire die bewezen hebben in Estland dat ze in vorm zijn met een 1e en 2e plek. Ik denk dat we met de Belgian Hammers toch mogen mikken op een top 5."

   

  Wat rest er nog na het WK? “We zouden nog 2 Wereldbekers hebben in Tsjechië en Italië. Nadien volgen nog een paar wedstrijden in België. Dan is het wat afwachten", aldus Jelle Geens.

  In beeld: Jelle Geens hield zich handig bezig tijdens de lockdown