Bram Tankink: "Wout van Aert heeft het hele peloton doodgedaan, onwaarschijnlijk"

  Bram Tankink was gisteren analist in Vive le Vélo.

  De eerste aankomst bergop in deze Tour onderstreepte de sterkte van Jumbo-Visma, met Wout van Aert in de rol van superknecht. Ook in Vive le Vélo kwam de krachttoer van Van Aert uiteraard nog eens ter sprake. Karl Vannieuwkerke ontving Bram Tankink en vader en zoon Gianni en Luc Meersman. 

  "Wout heeft iedereen kapotgereden"

  De tafelgasten in Vive le Vélo waren gisteren onder de indruk geraakt van het nummer dat Wout van Aert op de slotklim opvoerde. "Het was indrukwekkend werk van de ploeg, maar vooral van Wout van Aert", zei Bram Tankink, ex-renner van LottoNL-Jumbo.

  "We zaten met open mond te kijken naar wat hij allemaal aan het doen was. Als je ziet wie hij er daar af rijdt… Je ziet ook bijna nooit meer dat een peloton bergop op een lijn getrokken wordt en dat deed hij. Iedereen zat te spartelen in zijn wiel, hij heeft het hele peloton doodgedaan."

   

  Ook Gianni Meersman haalde de loftrompet boven. "Wat Van Aert deed was van enorme waarde voor Jumbo-Visma. Hij reed 2 kilometer op kop en zette iedereen à bloc. Veel jongens dachten op 3 kilometer misschien nog aan sprinten, maar Wout heeft iedereen kapotgereden." 

   

  Van Aert reed 2 kilometer op kop in 4 minuten en 46 seconden. Goed voor een gemiddelde van 25 km/u op stroken van 7 procent. Straf, vond ook Tankink. "Ik zou zijn wattages wel eens willen zien. Dit is onwaarschijnlijk."

   

  "Als hij het niet gedaan had, was er niet zo hard gereden en had hij er wellicht nog bij gezeten in de laatste kilometer. Dan had hij de sprint misschien nog kunnen winnen."

   

  Luc Meersman zag vooral hoe Egan Bernal in de problemen leek door het beukwerk van Van Aert. "Bernal zat daar in zijn microotje  te roepen. Wat zat hij daar te roepen? Het was wellicht niet: wat gaan we eten vanavond? Wellicht was het dat hij niet meer kon."

  Wat zat Bernal in zijn microotje te roepen? Het was wellicht niet: wat gaan we eten vanavond?

  "Roglic is een heel goede ploegmakker"

  Het kopwerk van Wout van Aert werd gisteren in Orcières-Merlette perfect afgerond door Primoz Roglic. De Sloveen staat bij de buitenwereld bekend als een gesloten boek, maar daar denkt Bram Tankink toch anders over. De Nederlander was nog ploegmaat van Roglic bij LottoNL-Jumbo.

   

  "In de ploeg is hij wel een open boek. Hij is een supervriendelijke vent. Ik sliep bij hem op de kamer in mijn allerlaatste koers, de Ronde van Romandië. Mijn vrouw ging toen bevallen en was net in die week uitgerekend."

   

  "Ik had daarom aan de ploegleiding gevraagd of het wel verstandig was dat ik bij Roglic op de kamer lag, want mijn vrouw kon elk moment bellen en dan moest ik naar huis."

   

  "Roglic was daar toen bij en zei: "Als ze belt, dan kom ik met je mee. Ik zal wel rijden." Hij vond dat nog leuker dan die hele koers. Zo is hij wel, het is een heel goede ploegmakker."     

  "Ik kan Boonen volgen en zou voor Pedersen gaan"

  Maandagavond hekelde Tom Boonen nog de sprinttactiek van Trek-Segafredo. Elke keer kiezen tussen Edward Theuns, Jasper Stuyven en Mads Pedersen, dat werkt niet volgens Boonen. Luc Meersman, ploegleider bij Trek-Segafredo, trad hem gisteravond bij.

   

  "Mads Pedersen heeft een massasprint gewonnen in de Ronde van Polen en de ploeg heeft die sprint toen perfect aangetrokken. Ik zou voor Mads Pedersen gaan. Maar goed, ik ben geen ploegleider in de Tour. Ik weet niet hoe ze afgesproken hebben. Maar ik kan Boonen volgen."

   

  Ook Tankink vindt dat ze bij Trek-Segafredo de kaart van Mads Pedersen moeten trekken. "Zeker omdat hij wereldkampioen is. Als je ziet hoe hij er de eerste dag uitkwam, toen had hij zelfs nog kunnen winnen als hij vroeger gekomen was. Jasper kan later zijn kans nog krijgen op een zwaarder parcours."