Olympische vlam te bewonderen in Tokio: "Hartverwarmend symbool voor de atleten"

  Het vlammetje was sinds april in Japanse quarantaine.

  In Tokio is vanaf morgen de olympische vlam te bezichtigen. Door de Spelen een jaar uit te stellen, kwam de geplande fakkelestafette door Japan er niet. De vlam wordt tentoongesteld als symbool van hoop.

  Een kleine ceremonie in het bijzijn van Yashuhiro Yamashita, de voorzitter van het Japans Olympisch Comité (JOC), kondigde aan dat vanaf morgen de olympische vlam te bekijken is in Tokio.

   

  In maart werd de vlam ontstoken in het Griekse Olympia en op 20 maart arriveerde die in Japan. Alles gebeurde door de coronacrisis zonder publiek. Het uitstel van de Spelen naar 2021 zorgde ervoor dat ook de fakkelestafette niet kon doorgaan. 

   

  Tot begin april werd de olympische vlam in Fukushima nog aan het publiek getoond, maar door het virus gingen ook daar de deuren dicht. Volgend jaar is het de bedoeling om de vlam via 10.000 estafettelopers overal in Japan te laten zien. 

  Ik heb er vertrouwen in dat het tentoonstellen van de olympische vlam in Japan een hartverwarmend symbool is voor de atleten.

  Yashuhiro Yamashita, voorzitter van het Japans Olympisch Comité

  "Ik begrijp dat de atleten die volgend jaar willen deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen hun trainingen moeten afwerken terwijl ze zich zorgen maken over de Covid-19 pandemie", verklaarde voorzitter Yamashita.

   

  "Ik heb er vertrouwen in dat het tentoonstellen van de olympische vlam in Japan een hartverwarmend symbool is voor hen. Ik kijk ernaar uit dat heel wat mensen de olympische vlam zullen bezichtigen wanneer het publiek daar vanaf morgen de kans toe krijgt."

   

  De vlam is tot 1 november te bezichtigen in het museum vlakbij het Olympisch Stadion. Een ticketje kost omgerekend zo'n 4 euro.