Michael Matthews en Sunweb gaan uit elkaar: "Tactiek past niet bij mijn ambities"

  De Australiër won deze week nog in Plouay.

  Michael Matthews (29) ligt nog tot 2021 onder contract bij Sunweb, maar hun samenwerking wordt een jaartje vroeger dan gepland stopgezet. De visie en de ambities van de Australiër botsen met de filosofie van de ploeg. Matthews krijgt de toestemming om naar een ander team te zoeken.

  Michael Matthews fietst sinds 2017 voor Sunweb, nadat hij zijn eerste profjaren in Australische loondienst bij Orica GreenEdge had gespendeerd.

   

  De Australiër legde veel bloemen in het mandje van zijn werkgever, met onder meer twee ritzeges en het groen in de Tour van 2017.

   

  Maar het strakke keurslijf van Sunweb zat Matthews niet altijd als gegoten.

   

  De ambitieuze Australiër moest zijn eigen belangen te vaak ondergeschikt maken aan het collectieve plaatje van de ploeg.

   

  Zo werd Matthews tot zijn eigen verbazing niet geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk en werd hij door Sunweb in de selectie voor de Giro ondergebracht. Door die keuze mist hij ook de klassiekers.

  Matthews is bezig aan zijn laatste maanden bij Sunweb.

  Sunweb wil ploeg rond meerdere troefkaarten bouwen

  Dat er al langer ruis op de relatie zat, was dus al duidelijk. Dat het lopende contract tot 2021 wordt stopgezet, is ook geen volledige verrassing.

   

  Sunweb argumenteert dat het toekomstgericht werkt en een sterk blok in de breedte wil ontwikkelen.

   

  "We willen een kern van renners voor de eendagskoersen en sprints, zodat we opties hebben voor verschillende scenario's in de finales", luidt het.

   

  "Michael geeft aan dat die benadering - meer variatie en collectieve sterkte - niet volledig past bij zijn profiel als snelste man in de ploeg."

   

  "Michael vroeg om naar een nieuwe ploeg voor 2021 te mogen speuren en we werken mee aan die wens."

  Matthews in het wiel van Benoot in Parijs-Nice.

  "Ik ben Sunweb dankbaar dat ze ingaan op mijn vraag"

  "Deze ploeg is zeer ambitieus en wil in de finale van de klassiekers en in de sprintkoersen werken met een bredere waaier", legt Michael Matthews de breuk uit.

   

  "Die tactiek komt niet helemaal overeen met mijn ambities. Ik heb daarom de toestemming gevraagd om naar een nieuw team op zoek te gaan en ik ben Sunweb dankbaar dat ze hier in meegaan."

   

  Iwan Spekenbrink, general manager van Sunweb: "De samenstelling van onze ploeg verandert. We willen ons collectief uitspelen in de klassiekers en de sprints. We respecteren dat Michael open is geweest over zijn visie en doelen."