Slachtoffers na dag 1 in de Tour: John Degenkolb haalt tijdslimiet niet

  John Degenkolb kwam ten val en moet al naar huis.

  Het stond in de sterren geschreven dat de eerste etappe in de Tour de France hectiek zou opleveren, maar door de spekgladde wegen in Nice is de balans meteen vrij zwaar. Op deze pagina bundelen we wie de slachtoffers zijn.

  Lotto-Soudal deelde fors in de klappen. Sprintkopman Caleb Ewan werd op ruime achterstand gemeld na een crash, maar kon nog terugkeren. Meer dan een verre ereplaats (19e) zat er niet in.

   

  Thomas De Gendt ("slechte benen en geen risico's") en Philippe Gilbert eindigden op meer dan 11 minuten, debutant Steff Cras op 13'04".

   

  Als klap op de vuurpijl was er nog meer slecht nieuws. John Degenkolb was betrokken bij een van de talrijke glijpartijen, reed nog tot in Nice, maar kwam buiten tijd aan. Zijn Tour zit er dus na 156 kilometer en één dag op.

   

  Degenkolb bezeerde zich bij de val aan zijn knie en onderging na de etappe verder onderzoek.

   

  "Gelukkig is er niets gebroken. De knieschijf is in orde, maar er zit wel vocht in mijn knie. Ze is gezwollen en daar komt de pijn vandaan", vertelde Degenkolb.

   

  "Momenteel is het nog niet duidelijk hoelang ik niet zal kunnen koersen. Ik heb rust en revalidatie nodig. Het was echt een zware impact op de rechterknie."

   

  "Ik kon geen kracht meer zetten op de pedalen. Ik heb nog geprobeerd de rit af te werken, maar blijkbaar kwam ik buiten tijd aan. Sneu om de Tour zo al te moeten beëindigen. Morgen/zondag vertrek ik naar huis."

  Ook Jasper De Buyst kon een val niet vermijden, maar de averij aan zijn ribbenkast lijkt mee te vallen:

  Sivakov al op 13 minuten, blikschade bij Pinot

  Jumbo-Visma en Ineos zijn de grote blokken in deze Tour, maar ze likken allebei hun wonden.

   

  Bij de Nederlandse formatie maakte George Bennett een flinke schuiver, bij de Britten was schaduwkopman Pavel Sivakov de pechvogel met dienst. De Russische klimmer kuste twee keer het asfalt en finishte op 13'04".

   

  Op 3 kilometer van de finish was er een laatste (massale) val. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) was het belangrijkste slachtoffer. Bij de Franse ploeg vielen liefst 7 van de 8 renners.

   

  Volgens de eerste berichten van zijn ploeg valt de schade aan zijn knie mee, maar de mentaal al vrij broze Pinot moet dus meteen een opdoffer verwerken. Zondag volgt er een nieuwe evaluatie. 

   

  "Het was een van de zwaarste dagen uit mijn carrière", vertelde de Franse rondehoop. "Het was alsof we op ijs fietsten. Zelfs tijdens de neutralisatie werd er gevallen."

   

  Heel wat renners zullen morgen geblutst aan de start staan, maar mogelijk verliest ook Bahrein-McLaren na één rit al een pion.

   

  De Spanjaard Rafael Valls werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken.

   

  Bij UAE, tot slot, was er vreugde en verdriet. Alexander Kristoff won de rit, David De La Cruz liep een breukje in zijn heiligbeen op. De Spanjaard zou zondag wel aan de start staan.

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Alexander KristoffUAD3:46:23
  2Mads PedersenTFS+0
  3Cees BolSUN+0
  4Sam BennettDQT+0
  5Peter SaganBOH+0
  6Elia VivianiCOF+0
  7Giacomo NizzoloNTT+0
  8Bryan CoquardBVC+0
  9Anthony TurgisTDE+0
  10Jasper StuyvenTFS+0