Hamilton parkeert zich 6e keer op pole in België, Ferrari stelt weer teleur

  Lewis Hamilton pakte de pole in stijl, mét een ronderecord.

  Lewis Hamilton (Mercedes) heeft voor de 6e keer in zijn carrière de polepositie gepakt in Spa-Francorchamps. De Britse wereldkampioen bleef foutloos in België en veroverde zijn 93e pole in stijl, mét een ronderecord. Ploegmaat Valtteri Bottas bleef Max Verstappen (Red Bull) nipt voor. De Ferrari's haalden zelfs Q3 niet.

  Ferrari rijdt zich dit seizoen steeds meer vast in een doodlopend straatje. Charles Leclerc pakte in de openingsrace in Oostenrijk wel nog de 2e plek, maar sindsdien gaat het bergaf met de rode bolides.

   

  In de derde vrije oefensessie pakten er nog wat meer donkere wolken samen boven de Italiaanse garages. Met weliswaar wat versleten banden strandde Leclerc op de 17e plek, Vettel sloot het rijtje als laatste af. 

   

  En die barslechte tijden konden Leclerc en Vettel niet meer recht trekken in de kwalificaties. Leclerc, vorig jaar nog polesitter en winnaar in België, haalde nog nipt Q2, maar daar strandde het schip. Ook voor Vettel was de top 10 onhaalbaar. "Meer kon ik er niet uit halen", zuchtte Leclerc.

  Hamilton maakt geen foutje

  Zou Carlos Sainz nog overwegen om terug te krabbelen? De Spanjaard verruilt volgend seizoen zijn McLaren voor een Ferrari, maar lijkt momenteel een betere bolide te hebben bij de Britse renstal. Hij parkeerde op de 7e plek.

   

  De polepositie was opnieuw voor Lewis Hamilton, die zich op geen foutje liet betrappen in Spa. De wereldkampioen klokte zelfs een nieuw ronderecord. Hij droeg zijn polepositie op aan acteur Chadwick Boseman, die vannacht overleed aan darmkanker.

   

  Voor de tweede startplek werd het wel nog spannend. Max Verstappen perste alles uit zijn Red Bull, maar kon Valtteri Bottas niet van de eerste startrij duwen. Daniel Ricciardo verraste met zijn Renault op de 4e plek.