Ga naar de inhoud

Deignan verslaat Vos in prangende millimetersprint in La Course

Deignan remonteerde Vos nog vanuit een geslagen positie.

Marianne Vos is er net niet in geslaagd voor de 3e keer La Course te winnen. De Nederlandse leek machtig naar de winst te sprinten, maar ze werd nog geremonteerd door de Britse Lizzie Deignan.

De voorbije jaren werd La Course ofwel tijdens ofwel aan het einde van de Tour georganiseerd. Dit jaar stond de wedstrijd bij de vrouwen als prelude voor de mannenrace op het programma. Het parcours sneed een deel van de finale bij de mannen aan.

 

Terwijl Jolien D'hoore nooit in het stuk zou voorkomen, ging Lotte Kopecky wel de strijd aan met de toppers. Ze maakte onder meer deel uit van een vroege kopgroep, die later weer werd teruggefloten door het peloton.

 

Toen wereld- en Europees kampioen Annemiek van Vleuten bergop aan de boom schudde, moest Kopecky vanuit de achtergrond weer terugkomen. Dat lukte haar één keer, maar bij de tweede versnelling moest ze toch passen.

 

Zo bleven nog 6 toppers over: Van Vleuten, Longo Borghini en Niewiadoma (het podium van het afgelopen EK), Vos, Vollering en Deignan. Marianne Vos was op papier de snelste, maar ze werd zo onder druk gezet in de finale dat ze te vroeg haar sprint inzette. Ze nam meteen afstand, maar Deignan gaf niet op en ging er ultiem nog over.

 

Voor Deignan is het de bekroning van een droomweek, want eerder was ze ook al de beste in GP van Plouay, net als La Course een wedstrijd in de WorldTour bij de vrouwen.

Bekijk de sprint

Uitslag La Course
1. Lizzie Deignan (GBr) 96 km in 2u22'51"
2. Marianne Vos (Ned) zelfde tijd
3. Demi Vollering (Ned)  
4. Katarzyna Niewiadoma (Pol)  
5. Annemiek van Vleuten (Ned)  
6. Elisa Longo Borghini (Ita) op 7"
7. Emilia Fahlin (Zwe) 1'50"
8. Elisa Balsamo (Ita) z.t.
9. Soraya Paladin (Ita)  
10. Liane Lippert (Dui)  
11. Lotte Kopecky  

Deignan: "Dit is een overwinning van het team"

Palmares La Course:

  • 2014: Marianne Vos
  • 2015: Anna van der Breggen
  • 2016: Chloe Hosking
  • 2017: Annemiek van Vleuten
  • 2018: Annemiek van Vleuten
  • 2019: Marianne Vos
  • 2020: Lizzie Deignan