Overheid grijpt in: strenge coronarichtlijn van 2 gevallen per Tour-bubbel weer ingevoerd

  Lotto-Soudal had donderdag 2 niet-negatieve gevallen en stuurde enkele stafleden naar huis.

  Nieuws heet van de naald uit de Tour: de strenge coronarichtlijn van 2 positieve gevallen of gevallen met ernstige symptomen per ploegbubbel en de hele ploeg naar huis is opnieuw van kracht. Dat heeft de Franse overheid gisteravond laat opgelegd. In Frankrijk swingen de coronabesmettingen immers opnieuw de pan uit en in startplaats Nice geldt code rood.

  Frankrijk telde de voorbije 24 uur meer dan 7.300 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds de piek van de pandemie eind maart. De versoepeling die de UCI en de Tour gisteren doorvoerden - alleen bij 2 positieve renners in 1 week tijd én bij een bevestigd resultaat,  kan een ploeg eventueel uitgesloten worden - is door de Franse overheid dan ook naar de prullenmand verwezen.

   

  "De Franse overheid voelt zich niet gebonden door de nieuwe gezondheidsregels voor de grote rondes", staat er in een mail aan de ploegen. "Vooral dan de regel dat een team uitgesloten kan worden als er 2 positieve renners zijn. De Franse overheid staat erop dat een team uitgesloten kan worden als er 2 teamleden (renners of staf) positief testen (over een periode van 7 dagen)."

   

  De ploegen, de UCI en ASO moeten dit aanvaarden omdat "de lokale en nationale regels en wetten voorgaan op de vereisten en aanbevelingen van het bewuste document".

   

  Slotsom: als binnen de Tour-bubbel van een ploeg van 30 personen 2 positieve gevallen zijn binnen een periode van 7 dagen is de kans groot dat dat team uit de Tour wordt gezet. Zowel de ploegen als ASO zijn ontgoocheld over deze uitkomst.

   

  Donderdag waren er 2 niet-negatieve testen bij Lotto-Soudal, dat 2 mecaniciens en 2 verzorgers naar huis stuurde. Het Belgische WorldTour-team mag straks starten.

  Grijze zone voor teamartsen

  Gisteren is aan de teamdokters wel beloofd dat een asymptomatische persoon tot 2 keer kan hertest worden binnen de 24 uur volgend op de oorspronkelijke "positieve" test.

   

  Een "positieve" asymptomatische renner/begeleider kan dus verder koersen/werken als de volgende controles negatief waren en er geen klachten zijn. Dit is bepaald na overleg tussen ploegartsen, ASO en UCI-artsen. Dit om "vals-positieve" gevallen, zoals eerder deze week bij BORA in de Bretagne Classic, te vermijden.

   

  Conclusie: de teamartsen moeten hun ploeg door de Tour loodsen in een behoorlijk grijze zone.

  Epidemioloog Pierre Van Damme vindt het geen goed idee dat Tour doorgaat

  Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) is zelf een wielerfanaat, maar vindt het geen goed idee dat de Tour doorgaat. "Je brengt mensen bij elkaar uit verschillende landen waarbij je heel weinig vat hebt op wat je binnenhaalt aan potentiële infecties", zegt hij.

   

  "Je gaat van het ene departement naar het andere, dat is een rondreizende mogelijkheid voor het virus om mee te reizen. Zoiets wil je niet in de hand werken tijdens een epidemie."

   

  "We vragen aan de Belgen en aan de Europeanen om zich te houden aan de internationale regels, om niet naar rode zones te trekken en als ze terugkomen om de quarantaine te respecteren. En hier gaan we nu net een heel sportgebeuren in bijna enkel rode zones hebben. Het is heel dubbel om daarmee om te gaan. De vraag is dan ook: welk signaal geef je hier?"

   

  "Ik denk dat we moeten volgen wat er afgesproken is vanuit het beleid en de politiek. We vragen aan mensen om niet naar rode zones te trekken. Dan moeten we consequent zijn: dat geldt ook voor de Tour de France."