Moeskroen is beschuldigd van oplichting en valsheid in geschrifte

  Le Canonnier in Moeskroen.

  Komt Moeskroen opnieuw in nauwe schoentjes? Na een onderzoek door het Federaal Parket is de club beschuldigd van oplichting en valsheid in geschrifte. Het zou gaan om vervalste documenten bij een licentieaanvraag.

  Brussels onderzoeksrechter Michel Claise voert een onderzoek naar allerhande malversaties bij Moeskroen. Paul Allaerts, oud-scheidsrechter en huidig CEO van Moeskroen, is vandaag verhoord door het federaal parket. 

   

  Voorlopig is niemand aangehouden, maar de club wordt wel beschuldigd van oplichting en valsheid in geschrifte. In het voorjaar van 2016 zou Moeskroen vervalste documenten overgemaakt hebben aan de licentiecommissie om zijn licentie te verkrijgen.

   

  Het ging om het verslag van een Algemene Vergadering waarop het ontslag van de Zwitser Marc Rautenberg werd geacteerd. Rautenberg was makelaar – hij is de rechterhand van de internationale topmakelaar Pini Zahavi - en bestuurder bij de club, wat in strijd is met het bondsreglement.

   

  Het document dat Allaerts aan de licentiecommissie heeft bezorgd zou geantidateerd zijn omdat de bewuste AV met het ontslag van Rautenberg na het verstrijken van de deadline voor een licentieaanvraag zou zijn gehouden. Clubs als Oud-Heverlee-Leuven, Westerlo en Sint-Truiden die destijds de licentie van Moeskroen aanvochten, hebben dat ook altijd beweerd.

  Onderzoeksrechter vermoedt witwaspraktijken in Moeskroen

  Er loopt al geruime tijd een onderzoek naar het reilen en zeilen bij Moeskroen. In november van 2018 waren er al huiszoekingen op de club en bij enkele bestuurders thuis.

   

  Huidig voorzitter Patrick Declerck en Edward Van Daele, de vorige preses en bestuurder van Moeskroen werden toen ondervraagd. Van Daele – nota bene een advocaat - was overigens voorzitter op het moment van de feiten en zal zich mogelijk ook nog moeten verantwoorden.

   

  In het voorjaar van 2019 werd de club gedurende zes maanden geleid door twee voorlopige bewindvoerders.

   

  Onderzoeksrechter Claise vermoedt witwaspraktijken door middel van een heleboel transfers van spelers die op Le Canonnier gepasseerd zijn zonder er ook één minuut gespeeld te hebben. Daarbij heeft Claise zijn pijlen gericht op de Israëlische topmakelaar Pini Zahavi. Die was van 2015 tot de overname door Rijsel deze zomer de verdoken mede-eigenaar van de club, samen met zijn collega-agent Fali Ramadani.