Corona duikt al op bij Lotto-Soudal in de Tour: "Maar er is geen stress"

  Lotto-Soudal rekent in deze Tour vooral op Ewan, Gilbert en De Gendt.

  De Tour de France is nog niet begonnen en daar is de eerste coronasoap al. Lotto-Soudal meldde gisteren twee "niet-negatieve" testen bij zijn stafleden in Nice. Zij werden samen met hun kamergenoten naar huis gestuurd. "Er hoeft geen schrik te zijn bij de renners", reageert CEO John Lelangue.

  Lotto Soudal begint de Tour in mineur na twee 'niet-negatieve' testen bij het personeel. Zij werden, samen met hun kamergenoten, meteen naar huis gestuurd. Vier personeelsleden minder dus. Het gaat om twee mecaniciens en twee soigneurs.

   

  "Normaal werken er vier mecaniciens in de Tour", verduidelijkt John Lelangue. "Nu moeten we het tijdelijk rooien met twee. Dat lukt omdat we het geluk hebben dat de Tourstart in Nice is en we daar nog tot maandagochtend kunnen verblijven. Er zijn dus geen verplaatsingen met de vrachtwagen en materiaal."

   

  "Het is even behelpen, maar het is doenbaar. Er zijn ook minder masseurs, maar er waren hier in de Tour zes mensen en een kinesist aanwezig die massages kunnen geven. Het is een beetje herschikken, maar ook dat is werkbaar."

   

  De ploeg wil wel vier nieuwe personeelsleden laten inreizen. "Maar dat is allemaal niet zo evident", gaat hij verder. "Zo moeten ze voldoen aan de 6- en 3-dagenregel en ook negatief testen om in de Tour te kunnen werken."

   

  "Daarnaast zitten we ook met het feit dat er momenteel nog veel andere koersen worden afgewerkt. Iedereen zit verspreid."

   

  "Na het weekend wordt één en ander wat makkelijker. Die vier personeelsleden zullen vervangen worden, maar dat zal stap per stap gebeuren, bijvoorbeeld twee extra, dan nog één en nog één."

   

  (lees voort onder de foto)

  Het is even behelpen, maar het is doenbaar.

  CEO John Lelangue na het gedwongen vertrek van 4 personeelsleden

  "Er hoeft geen schrik te zijn bij de renners"

  Mecaniciens en vooral verzorgers staan natuurlijk ook in contact met de renners. Is er paniek in de ploeg?

   

  "Neen, er is geen stress", stelt Lelangue. "De massage gebeurt met het respecteren van de veiligheidsvoorschriften en er wordt een masker gedragen, de mecaniciens ontsmetten de fietsen en het materiaal. Iedereen houdt zich aan de regels."

   

  "Kijk, die personen in kwestie hebben maandag nog negatief getest en woensdag was er dan één iemand positief en één iemand onduidelijk. Dat is vervelend, maar het is nu afwachten."

   

  "Er hoeft geen schrik te zijn bij de renners. We kunnen alleen maar de regels respecteren en ons zo veel mogelijk beschermen. En hopelijk blijven we voor de rest van de Tour gespaard."

   

  De ploeg ontsnapt na het schrappen van de strenge regel die stelde dat indien twee personen (renner of personeel) of meer van hetzelfde team ernstige symptomen vertonen of positief zijn getest op COVID-19, de ploeg in kwestie uitgesloten wordt.

   

  "Daar mag je nu niet aan denken", wilde Lelangue daar niet te diep op ingaan. "We kunnen er niets meer aan veranderen."

  We kunnen alleen maar de regels respecteren en ons zo veel mogelijk beschermen. En hopelijk blijven we voor de rest van de Tour gespaard.

  CEO John Lelangue