Super League-teams in koor: "Anderlecht is opnieuw titelfavoriet"

  De vrouwen van Anderlecht zijn titelverdediger.

  Vanavond begint de Super League, de hoogste klasse in het vrouwenvoetbal. Die competitie kreeg vers bloed met 4 nieuwe clubs. Broodnodig, want de voorbije jaren telde het kampioenschap slechts 6 teams. Maak kennis met de 10 ploegen in de Super League.

  4 vragen voor de 10 Super League-clubs

  1. Hoe is de voorbereiding verlopen?
  2. Wat moeten we onthouden van de transferzomer?
  3. Wat is de ambitie van de club?
  4. Wie is titelfavoriet?

  1) Eendracht Aalst Ladies - trainer Dirk Decoen

  1. Onze voorbereiding was niet ideaal. Omdat de stad Aalst wekenlang geen matchen toeliet op het grondgebied van groot-Aalst, hebben we verschillende oefenmatchen moeten schrappen en moesten nieuwe tegenstanders zoeken. Dat was niet gemakkelijk, en zo was onze voorbereiding toch wat om zeep. Gelukkig hebben we toch wat matchen kunnen spelen, maar niet altijd tegen de tegenstanders die we wilden.

  2. We haalden 5 nieuwkomers, allemaal speelsters met ervaring in de Super League (doelvrouw Baccarne, Blave, Wiart, Hannecart en Van Gils. We kozen voor kwaliteit, geen kwantiteit. Het is heel belangrijk dat we zo ervaring bij de ploeg gehaald hebben.

  3. Af en toe verrassen tegen de grotere ploegen, en hopelijk de punten pakken tegen de “kleinere”. Zo hopen we op een plek in de middenmoot. Voor ons zal het erop aankomen hoe rap we de snelheid van uitvoering en de omschakeling onder de knie krijgen.

  4. Anderlecht, met al hun internationals. Ik denk wel dat Standard het hen moeilijk zal maken, en ik schat ook Club YLA in als een ploeg voor de top 3. Dat hebben ze in de 2e helft van vorig seizoen bij momenten laten zien, en ze hebben zich intussen nog versterkt.

  2) Anderlecht - trainer Patrick Wachel

  1. Goed, we mogen niet klagen. Wel jammer dat er 2 oefenmatchen wegvielen, maar in totaal hebben we toch een 5-tal oefenmatchen
   gespeeld. We zullen zeker nog groeien, daarom is het wel jammer dat we meteen beginnen tegen Standard. Een topper op de eerste speeldag vind ik te vroeg, elke coach speelt liever eerst een 4-tal matchen voor zo’n topper. Maar goed, het is nu zo.

  2. Simpel: er is niemand vertrokken die we liever hadden gehouden. Er zijn 6 speelsters weg, en we hebben 5 nieuwkomers. Die 5 (onder meer Kassandra Missipo en Amber Maximus van Gent, en Tessa Wullaert) zijn kwalitatieve speelsters en goed voor de breedte: er zal veel onderlinge concurrentie zijn.

  3. Even goed doen als vorig seizoen, en dat is dus kampioen worden. Maar ik vind dat andere clubs als Gent, Club en OHL ook goed versterkt zijn.

  4. Standard, en daarnaast ook wel Gent, en Club, dat veel geïnvesteerd heeft. En onderschat ook OHL niet.

  3) Charleroi - Muriel Oostens (verantwoordelijke vrouwen)

  1. Je moet weten dat wij echt van nul gestart zijn. Pas eind november zijn we echt begonnen aan dit project, en dan kwam er nog eens corona, wat alles bemoeilijkte. We hebben een 5-tal oefenmatchen gespeeld, tegen Franse ploegen, dat was heel interessant voor de speelsters. Door corona komen we nu wel tijd te kort; maar voor ons is dit in de eerste plaats een sociaal project. Er was niks in Charleroi, nu is er een academie voor meisjes van 5 jaar, tot de Super League-ploeg. En, we maken echt deel uit van de profclub van Charleroi, voorzitter Mehdi Bayat steunt dit project voor 100 procent.

  2. Door corona was testen en recruteren een stuk moeilijker. We hebben nu een kern van 18, wat krap dus, en zoeken nog een doelvrouw. Deze week nog test er een Slovaakse speelster. Leuk weetje: 1 van onze speelsters is Yasamane Gholizadeh, de vrouw van Ali Gholizadeh, vaste waarde bij de mannen.

  3. Wij zullen niet bovenaan meedraaien, daar zijn we ons van bewust. Maar het is onze bedoeling om ook lokale speelsters een kans te geven, en het moet voor de speelsters leuk zijn om voor Charleroi te spelen. Dit eerste seizoen wordt wat zoeken naar onze plaats (en we willen niet als laatste eindigen).

  4. Anderlecht, met de kern die ze al hadden en dan nog eens die nieuwkomers.

  4) Club YLA - trainer Leo Van Der Elst

  1. Heel goed, we hebben hard gewerkt en de voorbereiding verliep vlot. We speelden een 5-tal oefenmatchen, onder andere tegen Ajax. Een bewuste keuze om tegen die sterke ploeg te spelen. We verloren met 6-1 en kregen een lesje in snelheid van uitvoering en efficiëntie, maar het was een godsgeschenk. Uit zo’n matchen haal je veel meer! Onze laatste oefenwedstrijd was tegen Metz en wonnen we met 2-4, je zag al dat er veel geleerd was uit dat duel tegen Ajax.

  2. Er vertrokken een 6-tal speelsters, inkomend kozen we voor kwaliteit en niet kwantiteit. Zo zijn Nicky Van Den Abbeele en Marie Minnaert erbij gekomen, 2 Red Flames die overkomen van Gent. Nicky brengt ervaring in de verdediging en Marie zorgt voor creativiteit op het middenveld, dat ontbrak nog.

  3. De top 5 halen en dus Play-off I spelen. We hebben veel geleerd uit vorig seizoen, ons eerste in de Super League. En we gaan ook voor de beker! De kortste weg naar een prijs.

  4. Als je de transfers ziet dan kan je niet naast Anderlecht kijken, met onder meer Missipo en Wullaert. En daarnaast hebben ze ook hun kern behouden. De grootste concurrent wordt Standard denk ik. We zullen zaterdag meteen de waardeverhoudingen zien.

  5) Genk - trainer Guido Brepoels

  1. Wij bouwen aan een nieuwe ploeg, nadat liefst 13 speelsters vertrokken, en dat vraagt tijd. De oefenmatchen tegen clubs uit 1e en 2e nationale waren ok, maar als we speelden tegen Club en PEC Zwolle dan zag je dat er nog veel werk is. Maar we krijgen de ruimte en tijd om een structuur neer te zetten. Vanaf 2022 willen we echt kunnen meedraaien, en vanaf 2023 willen we meedoen voor de top 3.

  2. Er zijn 13 speelsters vertrokken. Vervanging zochten we onder meer  in onze B-ploeg, met jonge speelsters, en positief is dat daar nog “rek op zit”. Zoals gezegd, we werken naar 2023, vanaf volgend seizoen komen er meer gerichte transfers.

  3. Stiekem hopen we op de top vijf, maar er is geen druk. ’t Is ook nog moeilijk inschatten, want hoe sterk is bijvoorbeeld Charleroi? Dat is op dit moment niet te zeggen.

  4. Als je ziet wie Anderlecht gehaald heeft… Ik heb wel veel respect voor bijvoorbeeld Gent, Club en Standard, die jonge speelsters een kans geven. In vrouwenvoetbal is werken met jeugd belangrijk, dat telt ook mee. Anderlecht doet het op een andere manier, maar dat is hun goed recht natuurlijk.

  6) Gent - trainer Dave Mattheus

  1. We mogen niet klagen. We hebben, bewust, vooral tegen buitenlandse ploegen gespeeld, voor het niveau en voor de andere speelstijl. Ik heb toch enkele mooie prestaties gezien, en de ploeg heeft stappen gezet. Een minpunt is dat we niet zo’n grote kern hebben, maar over het algemeen heb ik een positief gevoel.

  2. Op een kern van 25 zijn er liefst 18 vertrokken! Dat betekent dat wij opnieuw moesten bouwen, door jeugd te laten doorstromen, en ook door enkele jonge Nederlandse talenten aan te trekken. Onder meer Heleen Jaques is nieuw en wordt, met haar ervaring, belangrijk, ook om de jonge meisjes te coachen. Jaques, doelvrouw Evrard, Silke Vanwynsberghe, Shari Van Belle en Chloë Van de Velde, zij zullen als Red Flames de Belgische steunpilaren zijn.

  3. We blijven ambitieus en willen de voeling met de top niet verliezen. Maar we zijn ook realistisch, met 18 vertrekkers. Het doel is Play-off I halen, en daarin dan geen mal figuur slaan. Maar dit seizoen wordt toch vooral bouwen aan een nieuwe ploeg, met focus op jonge talenten die zich kunnen ontwikkelen, aangevuld met enkele ervaren speelsters, da’s het DNA van Gent.

  4. Ik denk dat Anderlecht erbovenuit steekt. Ze hebben een groot deel van hun kern behouden en zijn dan nog eens serieus versterkt. Daarnaast doet Standard altijd wel mee.

  7) Oud-Heverlee Leuven - trainer Jimmy Coenraets

  1. Over het algemeen ben ik tevreden. Door covid zijn wel enkele matchen weggevallen. Jammer, want het waren interessante tegenstanders. Maar ik ben tevreden over hoe we tot nu toe gespeeld hebben. We willen attractief, offensief voetbal brengen, mooi en verzorgd. We hebben veel snelheid in ons team en da’s een troef.

  2. We ondergingen een ware metamorfose. Over 2 teams (de eerste ploeg en Jong OHL) zijn er 23 vertrokken en 16 nieuw. Over het algemeen gingen we voor een verjonging, en namen afscheid van speelsters met een bepaalde leeftijd, die nog weinig marge hadden. We mikken op jonge speelsters, aangevuld met een 3-tal speelsters met veel ervaring. Daarvan is Red Flame Lenie Onzia de exponent, zij komt van Gent en wordt onze aanvoerster. We hebben heel bewust voor haar gekozen, zij zal de jongeren op sleeptouw nemen.

  3. Play-off I halen en dan kijken wat er kan. Top 4 moet misschien wel, maar ook belangrijk is een goed evenwicht tussen presteren en een goeie leeromgeving creëren, we moeten zorgen dat jonge speelsters niet opgebrand geraken.

  4. Anderlecht, met het team dat ze al hadden, en dan nog eens die transfers

  8) Standard - trainer Hamide Lamara

  1. Ik heb gemengde gevoelens over onze voorbereiding. Vooral dan omdat ik door blessures niet over genoeg speelsters beschikte. We hebben 7 oefenmatchen gespeeld, en soms had ik maar 14 speelsters. Ik zit dus nog wel met vraagtekens, en dan moeten we nog eens tegen Anderlecht beginnen.

  2. Vijf speelsters zijn weg, onder meer Red Flame Maud Coutereels (opnieuw naar Lille). Vier speelsters zijn nieuw, onder wie Davinia Vanmechelen. Zij was geblesseerd maar is klaar voor zaterdag, al zal ze nog niet 100 procent zijn. Maar ik heb nog een centrale verdedigster nodig, daar zijn we nog naar op zoek.

  3. Simpel, we willen iets winnen: titel of beker.

  4. Anderlecht heeft de grootste ploeg, wij zullen proberen hen te ambeteren. Daarnaast verwacht ik ook wel iets van Club en OHL.

  9) Woluwe - coach Audrey Demoustier

  1. We hebben een 6-tal matchen achter de rug. Ik ben tevreden, zeker gezien de omstandigheden, want er waren wel nog wat afgelastingen door corona. We kijken enorm uit naar vrijdag, je voelt wel wat spanning want onze speelsters zijn dit, op alle vlakken, niet gewoon. Heel jammer wel dat er voor onze eerste thuismatch amper fans bij mogen zijn. Voor club en speelsters is de stap naar de Super League heel groot, maar met de staf hebben we geprobeerd hen zo goed mogelijk te omkaderen. En we krijgen ook veel steun van de gemeente Woluwe.

  2. Er zijn 8 nieuwe speelsters. Als we groeien als club kunnen we in de toekomst ook grotere namen halen. Maar nu hebben we denk ik een mooie mix van jong talent en speelsters met ervaring in eerste nationale.

  3. Onze ambitie is groeien in de competitie. Het is allemaal nieuw, maar we proberen punten te pakken waar dat kan. En daarnaast zullen we niet nalaten de "groten" als Standard en Anderlecht te ambeteren. Ons doel is dus op de langere termijn, dit seizoen willen we vooral leren en groeien.

  4. Anderlecht – qua budget steken zij erbovenuit.

  10) Zulte Waregem - trainer Angelo Gaytant

  1. We speelden 8 oefenmatchen, dat is vrij veel, en ik ben tevreden na onze voorbereiding. We oefenden vooral tegen "mindere" tegenstanders, goed voor het zelfvertrouwen, zo konden we ook veel scoren. Maar ons laatste duel was dan weer tegen Lille, waartegen we 3-3 speelden, toch ook een mooi resultaat. We zijn klaar voor de competitie, maar missen natuurlijk de ervaring van clubs die al langer in de Super League spelen. We beginnen tegen Woluwe, dat valt mee, maar de week daarna volgt dan wel Anderlecht.

  2. Twaalf speelsters zijn nieuw. Dat was ook nodig, we hadden nieuwe energie en kwaliteit nodig voor de stap naar de Super League. We hebben bewust gezocht naar jong talent en daarnaast ook enkele ervaren speelsters als Coryn en Luijks.

  3. We willen vooral stappen zetten in de ontwikkeling van de club, dat is vooral voor de jonge speelsters heel belangrijk. Een concrete ambitie uitspreken doe ik liever niet, maar we willen zeker geen figurant zijn.

  4. Ik denk dat er weinig aan Anderlecht te doen zal zijn. Ze zullen het wel niet te gemakkelijk mogen opnemen. Standard en Club zijn de andere ploegen die volgens mij voor de top 3 zullen spelen.