Nice kleurt rood, maar dat vormt geen probleem voor de Tourstart

  De letters in Nice kleuren geel, niet rood.

  Zaterdag gaat in Nice de Ronde van Frankrijk van start. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurde de stad aan de Azurenkust rood. "Voor de Tour is een uitzondering gemaakt", stelt de Tourorganisatie de renners en de wielerliefhebbers gerust.

  Nice maakt zich op voor vreemde Tourstart

  Tour staat boven departementen

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken in ons land kleurde Nice woensdag rood. Verbazing alom in de Tour. Heeft dit gevolgen voor de start en het verdere verloop van de wedstrijd?

   

  "Neen, want dat is een beslissing in België", klinkt het bij de persverantwoordelijke van Tourorganisator ASO. "De Tour heeft daar niets mee te maken."

   

  "In Frankrijk gelden andere regels en voor de Tour is daarop nog eens een uitzondering gemaakt. De Tour heeft een uitzonderlijk statuut waardoor de wedstrijd niet onder de verschillende departementen valt waardoor we koersen."

   

  De Tour de France begint zaterdag in Nice. Dat is het plan en dus werden heel wat strikte maatregelen in het leven geroepen. De renners en hun entourage reizen in een bubbel, het contact met de buitenwereld moet zo veel mogelijk vermeden worden. Een speciaal COVID-19-team van zo'n 20 personen zal de bubbels testen, na 2 uur hebben ze de uitslagen van de tests al.


  "We doen er alles aan om de karavaan tot in Parijs te krijgen", verzekert Tourbaas Christian Prudhomme.

  In Frankrijk gelden andere regels en voor de Tour is daarop nog eens een uitzondering gemaakt.

  Tourorganisator

  Deze maatregelen neemt de Tour voor het publiek:

  ASO doet er alles aan opdat het Tourcircus Parijs bereikt. "De Tour blijft toegankelijk voor het publiek", benadrukt Christian Prudhomme, "maar er zijn restricties."

   

  • mondmaskers zijn verplicht, ook voor het publiek
  • de organisatie deelt 400.000 tot 500.000 maskers uit
  • maximaal 5.000 personen in de start- en aankomstzone
  • de beklimmingen zijn enkel toegankelijk met de fiets of te voet
  • de publiciteitskaravaan, die gadgets uitdeelt, telt geen 160, maar 100 voertuigen

   

  De Tour vindt nu ook grotendeels plaats in september en niet in juli. Dat zal ook al een groot verschil uitmaken, maakt de organisatie zich sterk.

  IN BEELD: Nice is klaar voor de start van de Tour

  Onze reporter Maarten Vangramberen (r) reist de Tourkaravaan weer achterna. Hij zal verslag uitbrengen op Instagram, in de journaals en in Vive le Vélo.