Michel Wuyts vult zijn Tourmanager in: "Ik ben verliefd op de stijl van Landa"

  Tussen Nice en Parijs staat de komende 3 weken niet alleen het geel op het spel, ook de reputatie van veel wielerliefhebbers wordt onder vuur genomen. Zij mogen hun kennis etaleren in onze Tourmanager. Michel Wuyts geeft hen alvast enkele tips.

  Sporza-commentator Michel Wuyts kiest voor de punchers Peter Sagan en Julian Alaphilippe. Opvallend, want beide renners kenden al betere seizoenen. 

   

  "Noem mij  2 renners met een grotere zekerheid op ereplaatsen? Daar is het mij om te doen. Ik heb tijdens de Tour de tijd niet om elke dag met mijn ploeg bezig te zijn. Dus maak ik er een en mik op de hoogste scores. Die tactiek werkte vorig jaar prima."

   

  "Peter Sagan is nog altijd goed voor ritwinst. Wie houdt hem van zijn 8e groen? Hij was 4e in Sanremo en omdat hij Sagan heet, is dat nooit genoeg. Dat hij minder is, dat ziet iedereen. Maar in de Tour kan hij altijd regelmaat aan de dag leggen. Daarom is Sagan mijn overall kopman."

   

  "Julian Alaphilippe gaat 6 tot 7 keer meedoen voor etappewinst. Neem zeker al de eerste etappe in Nice. En zeker als het regent. Wie rijdt er beter dan hij de bergjes van het hinterland naar beneden? In de tweede rit ligt zijn bedje nog beter gespreid. Hij gaat meedoen voor winst.”

   

  Wout van Aert gaat ook meedoen voor de zege in het eerste weekend. Zoals hij klom in de Dauphine... Hij moet zelfs gemakkelijker meegaan dan Peter Sagan. Als hij een vrijgeleide krijgt van zijn ploeg, is hij kandidaat voor ritwinst."

   

  "Maar mag hij? Jumbo-Visma heeft een voorbeeld gegeven in de eerste rit van de Dauphiné. Bovendien sluit het ene dicht aan bij het andere. Ze kunnen enerzijds de andere kandidaten voor geel een klap verkopen, Roglic en Dumoulin in de veilige zone zetten en Van Aert naar de ritzege loodsen."

   

  Ik wil met Roglic en Bernal een zo hoog mogelijke buit voor de gele trui. Nochtans is Dumoulin mijn favoriet voor eindwinst.

  De kandidaten voor geel: Roglic en Bernal

  Welke klassementstoppers kiest onze commentator? "Ik wil met Roglic en Bernal een zo hoog mogelijke buit voor de gele trui. Nochtans is Dumoulin mijn favoriet voor eindwinst."

   

  "Als Dumoulin de Tour wint, dan gebeurt dat in 1 of 2 etappes. Terwijl Primoz Roglic meer kans heeft om over 5 ritten hoog te scoren. Hij gaat vaker meedoen voor het dagpodium."

   

  "Geen Tadej Pojacar? Tja, je moet keuzes maken. En ik heb al klassementsmannen genoeg om de kwetsbare ziel Thibaut Pinot en de twijfelaar Romain Bardet erbij te pakken. Mikel Landa heb ik er wel bijgezet, omdat ik verliefd ben op zijn stijl."

   

  "Let op: Landa is onvoorspelbaar. Hij was al goed in Giro en Tour, telkens in dienst van een ander. Hij zegt dat hij evenwichtig geworden is. Ik geef hem een kans. Er moet toch iemand Ineos en Jumbo pijn kunnen doen."

   

  "Lennard Kämna koos ik boven Emanuel Buchmann, want die laatste was schabouwelijk duur. Anders had ik geen 16 man op papier gezet."

  De aanvallers en de sprinters

  "Je moet ervan uitgaan dat van de 10 bergritten en de ritten in het Centraal Massief, er vroege vluchten ontstaan. Apostelen als Soren Kragh Andersen en Pierre Latour kunnen die overleven. Andersen zag ik in het middengebergte van Parijs-Nice dingen doen die ik hem niet toegedicht had."

   

  "Vandaar ook mijn keuze voor Lennard Kämna, die heel goed in de Dauphiné was. Ook Davide Formolo bewees dat hij het kan. Een beetje type Tony Martin die van ver durfde te gaan."

   

  "Ik ga ervan uit dat sprinterskansen schaars zijn. Op papier zijn er dat 8, in realiteit een stuk of 5. Dan moet je het niet doen met sprinters die vooral de vlakke etappes aankunnen. Ik zou Ewan overwogen hebben, maar dan moet hij beter voor de dag komen dan in Sanremo. Daar moest hij op de Cipressa als eerste van de sprinters passen. Dat was een ontnuchtering."

   

  "Bryan Coquard daarentegen kan veel beter over het middengebergte.  Bovendien keert hij terug in de Tour na 3 jaar afwezigheid. Hij is onwaarschijnlijk hard gebrand op een topprestatie."

  De bank

  Anthony Turgis: uitstekende aanvaller waarvan ik denk dat hij een paar dagen gaat schitteren in vroege vlucht.

  Nikias Arndt: gecharmeerd in de Vuelta door weg te rijden in een lange vlucht. In de pletsende regen.

  Alessandro De Marchi: Hij rijdt voor CCC en zal zich in de kijker willen rijden omdat hij nog nergens onderdak heeft. 

  Harold Tejada: Omdat hij bij de jeugd bij de betere klimmers was en omdat

  Colombianen altijd ondernemingsgezind zijn.