Osaka speelt toch tegen Mertens in Cincinnati: "Niet onder druk"

  Naomi Osaka geeft Elise Mertens geen vrijgeleide naar de finale.

  Naomi Osaka (WTA 10) werkt dan toch nog de halve finales van het WTA-toernooi in Cincinnati af. De Japanse had zich eerst uit het toernooi teruggetrokken uit protest tegen het politiegeweld in de VS, maar komt morgen toch in actie tegen Elise Mertens (WTA 22).

  Osaka wou met haar forfait een krachtig signaal geven in de strijd tegen racisme. "Als zwarte vrouw vind ik dat er momenteel belangrijkere zaken zijn die mijn aandacht verdienen dan tennis", zei ze.

   

  Maar de voormalige nummer 1 van de wereld keert nu op haar stappen terug. "Ik was bereid om uit protest forfait te geven en ben dat nog altijd, maar ik denk dat het punt gemaakt is", klonk het vandaag. 

   

  "Nadat ik mijn beslissing had bekendgemaakt, volgde een lange discussie met de WTA en de Amerikaanse tennisfederatie en uiteindelijk ben ik akkoord gegaan om te spelen. Ze stelden voor om de wedstrijden naar vrijdag te verplaatsen en dat brengt ook de problematiek onder de aandacht."

   

  Elise Mertens strijdt dus morgen tegen Osaka om een ticket voor de finale in Cincinnati. Het is hun derde confrontatie: in 2017 won Mertens in Wuhan, vorig jaar verloor ze in de halve finales in Osaka. 

  Fissette: "Boodschap van volledige organisatie is krachtiger"

  Wim Fissette, de Belgische coach van Naomi Osaka, heeft veel respect voor zijn speelster. "Voor haar was het een gemakkelijke beslissing om uit het toernooi te stappen", vertelt hij. "Als team stonden we uiteraard achter haar. Het was een knappe boodschap van Naomi."

   

  "De WTA wou Naomi steunen en de boodschap nog straffer maken door alle wedstrijden uit te stellen. Dat is een krachtiger statement dan als één speelster zich uit het toernooit terugtrekt."

   

  "Ze heeft dus beslist om morgen wel te spelen tegen Mertens. Ze stond niet onder druk, maar begrijpt dat het statement van de volledige organisatie krachtiger is."