Julian Alaphilippe: "Ik rijd de Tour niet voor het klassement"

  Vorig jaar beleefde Julian Alaphilippe de Tour van zijn leven.

  Vorig jaar heeft Julian Alaphilippe 14 ritten in het geel gereden om uiteindelijk als 5e in Parijs te eindigen. Een beter klassement heeft hij niet voor ogen, maar de leiderstrui wil de Fransman van Deceuninck-Quick Step wel nog een keer dragen.

  Zaterdag begint de Ronde van Frankrijk in Nice. Deceuninck-Quick Step speelt Sam Bennett en Julian Alaphilippe uit. Die laatste reed vorig jaar de Tour van zijn leven. Na twee weken in het geel lonkte het podium.

   

  "Dat was me bijna gelukt, maar dit jaar is het mijn doel niet. We hebben er ook de ploeg niet voor", vertelt Alaphilippe twee dagen voor de start. "Frustrerend vind ik dat niet. Ik ben hier om etappes te winnen."

   

  Als dat zaterdag lukt, staat hij meteen weer te blinken in de leiderstrui. "Alles kan, op papier zeker", antwoordt Alaphilippe, "maar we hebben met Sam Bennett een renner voor de sprint en zo veel mogelijkheden zijn er niet in de Tour. Dus ik wil niet vooruitlopen op de zaken, maar misschien is het toch eerder een etappe voor de sprinters."

   

  Zondag dan? "De tweede rit is inderdaad een rit die zich misschien meer leent voor de aanval, met die 4.000 hoogtemeters. Dus wie weet is dat wel een kans voor mij."

   

  "Veel zal ook afhangen van het weer. Er wordt regen voorspeld in het weekend, dat kan ook een rol spelen. Uiteindelijk zal ik pas zondagavond weten hoe de benen voelen en hoe ik het verdere verloop van de Tour zal aanpakken."

  De rit van zondag leent zich voor de aanval, met die 4.000 hoogtemeters. Dus wie weet is dat wel een kans voor mij.

  Julian Alaphilippe

  "Parcours vraagt om aanval"

  "Het zit in ons DNA om altijd voor de zege te gaan", vertelt ploegleider Rik Van Slycke van Deceuninck-Quick Step. "Dat zal in deze Tour niet anders zijn."

   

  "Vorig jaar was een ongelooflijke Tour met drie ritzeges en de twee weken in het geel met Julian Alaphilippe", vult ploegleider Tom Steels aan. "Het was een geweldig jaar en ook deze keer willen we ons tonen in de grootste rittenkoers van het jaar."

   

  "Een Tour realiseren zoals vorig jaar zal moeilijk zijn, onmogelijk zelfs", weet Van Slycke, "maar overal waar we starten zijn we ambitieus. Er doen zich in deze Tour enkele mogelijkheden voor, zowel in de sprint, als in de aanval met Julian Alaphilippe en Bob Jungels. Het is een parcours dat uitnodigt om in de aanval te gaan."