“Decompressie na titel is voor Club Brugge heel anders dan voor Racing Genk”

  Technisch directeur Dimitri De Condé van Racing Genk.

  Vanmiddag om 13.30u kijken de laatste 2 landskampioenen elkaar in de ogen. Genk, de kampioen van 2019, ontvangt dan Club Brugge. En net zoals Genk vorig jaar heeft Club nu ook last om het seizoen met een positieve flow en resultaten te beginnen. Technisch directeur van KRC Genk Dimitri De Condé ziet evenwel geen grote gelijkenissen.  

  Spaans in kleedkamer

  Racing Genk stelde woensdag een nieuwe speler voor, de Mexicaanse linksachter Gerardo Arteaga. Na de Colombianen Lucumi, Cuesta en Munoz neemt het Spaans stilaan de bovenhand in de kleedkamer. Daar heeft De Condé zijn redenen voor.

   

  “Wij hebben zeker geen bepaald gebied dat onze voorkeur wegdraagt. We moeten kijken naar de realiteit van de dag. Vroeger richtten we onze ogen op de Scandinavische markt maar die is voor ons bijna niet meer betaalbaar. Zuid- en Midden-Amerika wel, met uitzondering van Brazilië en Argentinië."

   

  “Daar liggen voor ons wel nog financiële mogelijkheden.  Maar uiteraard kijken we eerst naar onze eigen academie, kijken we wie daar klaar voor is en dan vullen we aan met talenten van elders. Nationaliteit maakt niet uit. Het moeten betaalbare talenten zijn met een goede mentaliteit.”

  Gerardo Arteaga.

  Lucumi en Maehle blijven

  Genk begon het seizoen met een zege op Zulte-Waregem (1-2) en speelde daarna tegen OHL (1-1) en Standard (0-0) gelijk. In vergelijking met bijvoorbeeld Club Brugge en AA Gent heeft Genk zijn start niet gemist, maar het onverwachte gelijkspel thuis tegen OHL hakte er wel op in. De Condé ontkent niet dat Genk nog zoekende is.

   

  “We waren uiteraard bijzonder ontgoocheld dat we tegen OHL de voorsprong niet konden vasthouden en dat we zoveel kansen weggaven. Ik geef toe: dat was schrikken. Op Standard was het zeker geen leuke match, maar daar stond het defensief beter. Uiteraard vinden we een goede organisatie belangrijk, maar dat zal niet voldoende blijven."

   

  “We moeten erover waken dat we niet louter een fysieke ploeg worden. Dat zie je in België bij veel ploegen steeds meer gebeuren. Er mag dus zeker een vleugje genialiteit, creativiteit en fantasie bijkomen. Daar zijn we ook nog naar op zoek. Dat is het laatste puzzelstukje voor deze kern. Vergeet ook niet dat de geblesseerde Heynen en Thorstvedt dat wel hebben."

   

  “Maar het belangrijkste is misschien wel dat verdedigers John Lucumi en Joakim Maehle hun woord hebben gegeven hebben om nog een jaar te blijven. Deze jongens worden overal druk gesolliciteerd, maar we hebben met hen duidelijke afspraken gemaakt.”

  Joakim Maehle.

  Met twee spitsen of niet?

  De Limburgers hebben met de boomlange Paul Onuachu een spits met een bijzonder profiel. Genk kocht evenwel de topschutter van de Nederlandse Eredivisie, Cyriel Dessers, en hoopt dat beide aanvallers elkaar snel kunnen vinden.

   

  “Iedereen heeft het over het tweespitsensysteem, maar we zijn niet verplicht om met 2 spitsen te spelen, hé? De trainer moet vooral een juist evenwicht vinden voor de ploeg. Of dat met 2 spitsen is of in een 4-3-3 laten we aan hem over. Ook het feit dat een spits veel geld gekost heeft, mag geen thema zijn. De besten gaan spelen, we zijn een topclub."

   

  “Maar wat Onuachu en Dessers betreft, mag je niet vergeten dat ze in de voorbereiding nog niet samengespeeld hebben. Onuachu had COVID-19, waardoor hij fysieke achterstand heeft. En laten we realistisch zijn: elk topspitsenduo heeft toch wel wat tijd nodig om automatismen te vinden. Op dit moment komen de kwaliteiten van die aanvallers nog niet helemaal tot uiting. Dessers moet bijvoorbeeld diepgang kunnen vinden.”

  Dat een spits veel geld gekost heeft, mag geen thema zijn om hem al dan niet op te stellen

  Dimitri De Condé

  Club niet verzwakt, Genk leeggeroofd

  Genk kende na de titel van 2019 een bijzonder moeilijk seizoen, ook Club Brugge lijkt zich tot nog toe in dat verhaal te herkennen. De Condé herkent wel enige symptomen, maar grote gelijkenissen zijn er zeker niet.

   

  “Ik lees nu dat Philippe Clement, de toptrainer van België, zegt dat hij twijfel merkt. Dat hebben we ook ervaren na enkele nederlagen. En een beetje transferitis heerst daar allicht ook wel met bepaalde spelers. Als je het seizoen dan niet goed start, kom je in een negatief klimaat. Dus dat herken ik, maar voor het overige zijn er toch grote verschillen.”

   

  “Wij waren om de gekende reden onze trainer (Philippe Clement) kwijt. Dat heeft een impact gehad. En Club Brugge is erin geslaagd om (voorlopig) zijn hele kern samen te houden. Wij konden dat onder meer uit financieel oogpunt niet."

   

  "Wij hebben 4 spelers laten gaan: Trossard, Pozuelo, Aidoo en Malinovsky, en in de winter nog eens 2 met Samatta en Berge. Reken daar de blessures van Heynen en Uronen nog bij. Dan houd je nog 3 spelers van het kampioenenjaar over. Dat is dus bij Club Brugge toch wel anders.”

  Clement verliet kampioen Genk om kampioen te worden met Club.

  Leeg stadion

  “De impact van het publiek speelt bij Club natuurlijk ook een rol. Op Olympia word je als speler toch vooruitgeschreeuwd. Maar ze zijn niet alleen. Ook op Standard zag je dat vorige zondag. Je kan wel zeggen dat het profs zijn, maar in een leeg stadion spelen heeft zeker zijn invloed. Dat is vandaag dan voor ons een nadeel om Club te bekampen.”


  “Maar goed, als Clement zegt dat er twijfel heerst, moeten we daar gebruik van maken en moeten we hen vanaf de 1e minuut nog meer laten twijfelen. Dan zijn er zeker mogelijkheden. En we verwachten ook los van het resultaat dat ons team week na week beter zal worden.”

  Als Clement zegt dat er twijfel heerst bij Club Brugge, moeten we daar gebruik van maken en moeten we hen vanaf de 1e minuut nog meer laten twijfelen.

  Dimitri De Condé